Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

3 vanliga påståenden om naturvin: Sant eller Falskt?

(Lästid: ca 5 min)
Hur mycket vet du om Naturvin? Här lyfter vi fram tre påståenden om naturvin som vi ofta får höra!

Tre påståenden vi hört sägas om naturvin, är de sanna eller falska? Det är frågan. Vi vill förenkla det hela så att du vid nästa middagstillfälle kan glänsa som naturvinsexpert.

1. Sant eller falskt: Naturvin kan inte produceras på alla druvor.

Ett klassiskt missförstånd. Naturvin är inte en metod man gör på en specifik druva utan det är istället en arbetsmetod i både vingården och vineriet. Vi tar det från början:

Vad betyder Naturvin? 
Låt oss förenkla det hela, vin är fermenterad druvjuice - basta!
Vin är helt enkelt en naturlig produkt, gjord på enbart pressade vindruvor, som fermenteras till en alkoholhaltig dryck.
Under historien har vin och dess framställningsmetoder utvecklats. Precis som med mat, har man kunnat hitta innovativa metoder och tekniker som har tillåtit större skördar och förfinad produktion, samt att man tar hjälp utav tillsatser så att vinmakaren får fram den dryck hen vill uppnå.
Eftersom vin är en naturlig produkt är vinmakningen ett riskabelt jobb. Men med dagens up-to-date teknik tillsammans med tillsatser, kan man undgå vissa problem som annars skulle kunna vara förödande för vinmakningen.
Med det sagt förstår man nog att naturvin är mer oförutsägbart. Många naturvinsmakare väljer att ta den risken eftersom de föredrar att hålla produktionen så naturlig som möjligt och avstår från att tillämpa storskaliga agrikultur-metoder (som används hos massproducerande vinproducenter) samt att inte tillsätta något till druvmusten.

Slutsaten är alltså att påståendet är falskt. Naturvin går att producera på alla druvor, du väljer själv som vinmakare om du vill arbeta så naturligt som möjligt i vingården och vineriet.

2. Sant eller Falskt: “Pét nat är inte bara naturvin”

Pétillant Naturel är absolut så naturligt bubbligt som möjligt. Men det är faktiskt också en typ av fermenteringsmetod för att skapa mousserande vin. Pétillant Naturel har fått ökad popularitet med naturvinsrörelsen, men det har länge funnits som dryck. Det är ett typ av mousserande vin som har lägre alkoholhalt (runt 9-10%) och är pärlande istället för hårt mousserande.
Metoden man använder för att skapa Pétillant Naturel kallas för “ancestral method” vilket är den äldsta kända metoden i Frankrike på att skapa mousserande vin och innebär att man buteljera vinet innan den första fermentationen har avslutats. Detta till skillnad från till exempel Champagne då man buteljerar vinet efter första jäsningen och låter den andra ske på flaska (läs mer om Pét Nat här).

Påstående 2 är alltså sant! Pét Nat är inte så enkelt som att det bara är naturvin. Méthode ancéstrale är  en utav de första vinmakningsmetoderna man framställde mousserande vin på. 

3. Sant eller Falskt: “Orangevin är alltid naturvin”

Du kanske har hört någon säga just det påståendet eller att ambervin är naturvin? Amber är nämligen ett annat ord för orange, vilket är ett annat missförstånd. 
Orangevin, eller ambervin, är nämligen ett vitt vin som har jäst som ett rött vin vilket innebär i högre temperatur och med längre skalkontakt. Detta skapar en orange färg på vinet. 
Läs gärna en tidigare artikel vi har skrivit om just skalmacererade viner för att förstå mer!

Med detta sagt så har vi här en liknande situation som med Pét Nat, alltså att orangevin/amberwine har fått ökad popularitet tack vare naturvinstrenden. Däremot behöver det heller inte innebära att det är ett naturvin. De flesta klassiska vinmakare väljer att inte skapa orangevin eftersom det inte är “klassiskt” på vinmarknaden men har man tur kan man hitta dem! De kategorier vi är vana att se är; vitt, rosé och rött men vem vet, förhoppningsvis får “orange” ta plats bland dessa kategorier, snart! I dagsläget får man söka efter just naturviner för att hitta fram till det spännande orangevinet.

Påstående 3 är alltså falskt! 

Generell slutsats:

För att avsluta texten kan vi konstatera att “Vad är Naturvin?” är en komplicerad fråga men kortfattat innebär det att:

I vingården:

  • Arbetet sker enligt ekologiska eller biodynamiska principer
  • Druvorna är allt som oftast skördade för hand

I vineriet:

  • Endast den naturliga vildjästen är tillåten i produktionen
  • Inga tillsatser får användas (till exempel; socker (detta tillsätter man ofta annars i vin för att öka alkoholhalten), vinsyra, industriell jäst, högre dos av sulfiter eller någon annan tillsats)
  • Det ska helst inte ske någon klarning eller filtrering av vinet. Såklart finns undantag och en del vinmakare väljer ibland att filtrera vinet lätt.

Vinet får helt enkelt tala för sig självt!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan