Skalmaceration

(Maceration, skalmaceration, urlakning)

Maceration är en vinmakningsprocess som används främst vid vinframställning av rött vin där man extraherar olika ämnen från skalen på druvorna.
Rött vin får sin färg från skalen på druvorna. Man brukar skalmacerera ett rött vin i flera dagar och i vissa fall, månader.

Hur skapar man ett vin?

För att skapa ett vin skördar man först druvorna och tar med de så snabbt som möjligt till vineriet så man inte riskerar att de börjar jäsa eller oxidera i förtid.
Vissa vinmakare väljer att skörda druvorna för hand och plockar då bort stjälkarna för att undvika bittra smaker i slutprodukten. Däremot går det också bra att behålla stjälkarna för att få ett mera strävt vin, men då är det viktigt att druvorna inte har skördats för tidigt.

När detta är gjort är det dags att krossa druvorna, på de flesta vinerier gör man detta idag med hjälp utav maskiner men vissa småskaliga producenter väljer den gamla metoden, fottrampning.

Nu har vi då fått fram musten blandat med skal, fruktkött och kärnor. Här tillsätter väldigt ofta olika vinmakare svaveldioxid för att undvika defekter.

Nu är det dags för sockret att förvandlas till alkohol genom jäsning, eftersom vindruvor innehåller väldigt mycket socker sätter jäsningen igång av sig själv med hjälp utav jästceller som finns naturligt på druvans skal. Här sker då jäsningen i samband med skalen på druvorna och extraherar färgämnen, tanniner och aromer.

Vad innebär då Maceration?

Vid vinifieringen av, till exempel, ett rött vin låter man skalen på druvorna ligga i musten av vinet och låter det jäsa för att få ut både smak, tanniner och färg. Detta kallas för skalmaceration. Skalkontakt, däremot, innebär att man lämnar skalen på druvorna i musten, kortvarigt innan man filtrerar bort dem inför jäsning. Detta är en bra metod för att ge mer smak och struktur till vinet, utan att extrahera färgämnen, därför uttnytjar man gärna denna metod för vita viner.

Om vi börjar från början så är egentligen allt vin utan färg när druvorna pressas. Därför behöver man låta den jäsande musten få komma i kontakt med skalen om man vill skapa ett rött vin (eller orange, men det kommer vi till lite senare).
Vitt vin är vin skapat utan skalmaceration men rött, rosé och orange vin är skalmacererat vin - gjort på blå och gröna druvor.

Med tanke på att en del smak ligger i skalen, kan man låta skalen ligga i musten kortvarigt för att skapa vita viner.

För att göra det enklare har vi valt att dela upp det:

Rött vin: Vin producerat på blå druvor där skalen macereras (generellt) från 6 dagar upp till 15 dagar.
Rosévin: Vin producerat på blå druvor där skalen macereras (generellt) från 6 till 12 timmar, detta för att få lite färg i vinet och lite mera smak.
Vitt vin: Vin producerat på gröna druvor där skalen macereras inte, däremot kan vissa druvor dra fördel av lite skalkontakt för att få mer smak och struktur. Druvor som ofta produceras med lite skalkontakt är till exempel Sémillon, Sauvignon Blanc, Gros Manseng, Muscat och Riesling. För att denna metod ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att druvan är fullmogen och hälsosam, med tillräckligt mycket syra och lite tanniner(detta för att inte skapa ett för bittert vin).
Orangevin: Nu har vi äntligen kommit hit! Orangevin är ett gammalt koncept som av många kanske anses som ett nytt koncept. Det är inte det, utan tvärtom, Orange(eller Amber som många kallar det för) vin är en gammal teknik som startade i Georgien, vinets (troligtvis) ursprungsland. Orangevin är alltså vin producerat på gröna druvor där skalen macereras i flera månader! Här hittar du det orangea vinet vi har i vårt sortiment - vem vet, det kanske kommer fler!








 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan