Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pontus lagar mat utomhus till "snälla" viner

Pontus Karén är kocken som älskar att laga mat utomhus, i alla väder. I den här intervjun berättar han varför han tycker om "snälla" viner och vad man ska tänka på när matlagningen flyttar ut. Just nu är han aktuell med en egen vinlåda fylld med favoritviner från Vinoteket.

Du är kock med stor kärlek till matlagning utomhus, berätta mer. 

Jag är kock sedan 17 år tillbaka men kärleken till matlagning har jag med mig sedan barnsben.  

Hur började allt? Ge oss en kort introduktion till hur du kom in på ditt specifika fokus?

För mig blev det en stor sak med matlagning utomhus under corona. Alla vi som jobbade inom restaurang fick ju då så otroligt mycket mer tid i veckorna än vad man var van vid. Då passade jag på att hänga mer i naturen och upptäckte att intresset för att laga mat utomhus fanns hos fler än mig. Nu jobbar jag sedan tre år tillbaka med det här och älskar varje sekund!

Foto: Pontus Karén

Vad ska man tänka på när man tar med sig råvaror ut i naturen? Har du några tips och tricks?

Under sommaren kan man enkelt ta med sig "känsliga" råvaror i till exempel en mat-termosa eller kylbox. Under vintern är det bara rocka och köra!

Hur skulle du beskriva din vinsmak?

Min vinsmak hänger mycket ihop med min matlagning. Allt varierar dessutom beroende på mitt humör. Är jag sugen på skaldjur blir det bubbel. Är det fet fisk som tillagas blir det lättare rödvin. Men jag gillar mest "snälla" viner som inte sitter kvar allt för länge i munnen och som passar bra till mat.

Foto: Pontus Karén

Du har varit kund hos Vinoteket under en längre tid, vad skulle du säga är fördelarna?

Definitivt utbudet, enkelheten att prova nytt vin via de färdiga vinlådorna. Sen såklart, hemleveransen!

Nu har du skapat din alldeles egen vinlåda hos Vinoteket. Hur tänkte du när du valde vinerna?

Vinerna jag valt är alla i min smak, snälla viner som passar till mat. Extra bra passar de till de maträtter jag skapat till. I lådan finns även några av mina och mina vänners favoriter som jag testat många gånger förut.

Till recepten:

Smörbakad rotselleri med morotssalsa

Smörstekt rödingfilé med syrlig sallad

Vad kan man förvänta sig när man klickar hem vinlådan "Pontus favoriter"?

Man kan förvänta sig att få hem en låda vin innehållande flera olika matviner av olika typ. De röda vinerna är tillräckligt komplexa och fylliga för att funka till både smöriga risottos och tunga pastarätter med hetta, samtidigt som en fet fisk funkar lika bra. Dessutom ligger även ett par flaskor favoritbubbel, perfekt till en social start på middagarna.

Foto: Pontus Karén

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk