Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ett besök i Pfalz - Anders berättar

När Anders, Vinotekets vd, besöker vingården Sankt Annaberg i tyska Pfalz förundras han över vinmakaren Victorias dedikering till hantverket. Hur hon aldrig tummar på kvaliteten även om hon vet att hon kanske borde. Men bäst av allt, tycker Anders, är den egna nyckeln till baren. 

"Jag kan inte mycket om vin men jag förstår ett bra hantverk. På min årliga resa ner till Franska rivieran stannade jag till hos en av våra producenter, Weingut Sankt Annaberg som drivs av Victoria Lergenmüller. Hon är den yngsta vinmakaren i en familjetradition av vinmakare från 1500-talet.

Hennes druvor ligger längs med bergets övre del och är hanterade med all kärlek en druva kan önska sig. Mellan vinrankornas raka led växer omväxlande klöver, vanligt gräs och ett gult blomster för att skapa en ekologisk mångfald. Jag ser rosbuskar på var tionde rad och frågar om dekorationen. Victoria förklarar att rosorna är som lackmuspapper, de reagerar snabbt på förändringar i jorden och på rosorna ser hon om det behövs mer vatten eller något annat. Jag får reda på att det inom den hektar jag tittar ut över finns tre olika jordmåner som alla ger olika karaktär. Längst bort pekar hon på ett fält där hennes ”golden girls” växer. Golden Girls anspelar på åldern och nyckfullheten. Ibland ger de ingenting, ibland får hon fina skördar. 

Hon försöker gå igenom fälten varje dag men det är tidskrävande och något som stjäl hennes tid är administrationen som krävs runt ett organiskt vinodlande så majoriteten av dagen sitter hon på kontoret och fyller i papper. 

Jag frågar om hon har problem med vilt, och ja det har hon men eftersom hon jagar så håller hon själv rent runt godset. Det visar sig ha två effekter, hennes vinrankor klarar sig bra och hennes man som är slaktare kan erbjuda viltkött till sina kunder. 

Hennes vin jäser innanför dörren till ett av gårdshusen. Gamla ekfat och metalltankar. Hon smakar av varje dag för att vara säker på att få den karaktär hon söker. Vi smakar direkt ur tanken, det är fortfarande för hög sockerhalt men det smakar fantastiskt. Hon kollar, 17 gram. Den ska ner under 3 gram. ”Hur lång tid kan det ta”, frågar jag. ”Det kan gå på ett dygn och det kan ta veckor” är hennes svar. Ekfaten är gjorda av trä från hennes egen mark men hon har också köpt upp vackra österrikiska tankar i trä och en ”specialare” från Frankrike. 

Victoria är medveten om att hon egentligen borde ta fram viner som går att erbjuda till ett lägre pris, men hon vill inte tumma på kvaliteten, så det få bli som det blir. Utöver vinet så driver hon nu hotellet som utgör en del av gården och som var en del av hennes uppväxt. En extra bonus för hotellgästerna är att alla får egen nyckel till baren även när den är obemannad. Där kan man själv ta för sig av allt som trakten har att erbjuda om man lovat att skriva upp allt på en lapp. 

Kärlek, förtroende och gästfrihet kännetecknar allt som Victoria gör. 

Vi ses igen nästa sommar!"

/Anders Signell, vd på Vintjänsten (där Vinoteket och Winefinder ingår)

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk