Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Beaujolais Nouveau: ett vin att inte vara blyg inför

Beaujolais är platsen där man först häller upp ett glas vin, sen säger bonjour. Där det nya vinet blivit ambassadör för regionens riktiga viner. Där man just nu upplever den bästa årgången på 10 år. Kom så hör vi vad Yves Dominique Ferraud har att berätta om Beaujolais Nouveau 2022!

– Det är det perfekta vinet för de som inte kan någonting om vin. Så säger Yves Dominique Ferraud.

Han är femte generationen på familjegården P. Ferraud et Fils som gått i arv mellan far och son sedan hans farfarsfarfarsfar Philibert flyttade till Belleville i vindistriktet Beaujolais 1882.

”Beaujolais Nouveau är lätt att förstå.”

Varje år, den tredje torsdagen i november, lanseras det första vinet som gjorts på druvor från årets skörd. Det  är inte ett riktigt vin tycker vissa, eftersom det framställs genom den särskilt påskyndande metoden - kolsyrejäsning.

– Riktigt vin eller inte, det är ett vin som får fler att förstå att vi även gör riktigt vin här, fortsätter Yves Dominique.

Det charmiga med Beaujolais Nouveau, menar han, är just enkelheten. Att det är okomplicerat och lätt att förstå.

"Kommunikation är bra men glöm inte att det också finns Beaujolais.”

– Det är ett vin man inte behöver vara blyg inför. Det välkomnar och bjuder in. Det passar in överallt - som aperitif, till lunch och middag. Lite som vi som bor här i Beaujolais faktiskt.

Han berättar att här, välkomnas gäster med ett glas vin först. Sen hälsar man.

– Alla pratar om att det är så viktigt med kommunikation. Då brukar jag påminna dem om att kommunikation är viktigt men att de inte får glömma att det också finns Beaujolais, säger han med ett leende.

Bästa årgången på 10 år

I år har det varit ett extra bra vinår och 2022 förväntas bli ett av de tre bästa på tio år enligt Yves Dominique.

– Jag provade vårt nouveau häromdagen och blev förvånad. Det är mörkt i färgen, smakar mogen frukt och känns nästan lite seriöst, berättar han.

Vill du också prova årets Beaujolais Nouveau?  Ja, såklart jag vill!

Visste du att:

  • Beaujoulais ligger granne med Bourgogne, Chablis och Champagne
  • Den mest odlade druvsorten heter Gamay
  • Om Beaujolais Nouveau förut var områdets mest kända vin produceras här idag viner av liknande kvalitet som hittas i granndistriktet Bourgogne.
  • Om du vill besöka området kan du, till exempel, flyga till Lyon och sedan hyra en bil för vidare färd mot Beaujoulais. 

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk