Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Möt människorna bakom Åhus Vingård

För snart tio år sedan bestämde sig fyra vänner för att rädda en vingård från nedläggning. I takt med att deras kunskap om vinodling ökat har vinerna blivit bättre och bättre för varje år. Lär känna människorna bakom Åhus Vingård och förstå de utmaningar och möjligheter svenskt vin står inför. 

Det finns över 200 vinproducenter i Sverige. En av dem är Åhus Vingård i nordöstra Skåne. Deras viner finns nu tillgängliga för både vingårdsbesökare och andra att köpa online med leverans i hela landet hos oss på Vinoteket. En form av gårdsförsäljning online i väntan på att även kunna ha en fysisk vinbutik på vingården. 

Vilka är ni, människorna bakom vinet från Åhus vingård?

Vi är fyra vänner: Karin och Jörgen Persson samt Karin Birch och Carlo Tyrberg. Vi driver Åhus Vingård tillsammans sedan 2016 då vi tog över vingården.

Hur kommer det sig att ni började odla druvor och göra vin?

Vingården stod inför ett ägarskifte hösten 2015 och hotades av nedläggning. Vi tyckte att det skulle vara väldigt tråkigt om vingården försvann. Därför tog vi hand om den för att säkra framtiden för odlingen och fortsatt vintillverkning i nordöstra Skåne.

Hur länge sedan var det ni startade?

Åhus Vingård startades redan 2005 och därmed är en av de äldsta kommersiella vingårdarna i Sverige. Den startades av Ronny Persson som är en av pionjärerna inom svenskt vin, och som fortfarande är aktiv inom branschföreningen Svenskt Vin. Vi blev erbjudna att ta över vingården sommaren 2016. 

Vad särskiljer er från andra svenska vingårdar?

Vingården har aldrig varit en hobbyodling. Redan från början har inriktningen varit kommersiell odling, tillverkning, försäljning och besöksmål med gårdsförsäljning.

Åhus Vingård är dessutom speciell i det att vingården har cirka 170 vin- och odlingsintresserade privatpersoner engagerade i odlingen av de 72 vinraderna. Odlarna samlas till cirka 20 gemensamma arbetsdagar under året. Denna stora kunniga odlargrupp är idag en av våra styrkor och samtidigt en källa till gemenskap, trivsel och goda samtal.

Berätta om era viner.

Vår ambition är att odla, tillverka och erbjuda svenskt hantverksvin av hög kvalitet till konsumenter, vinbarer och restauranger. Vår filosofi är nyfikenhet, engagemang och ständiga förbättringar. Odling i balans ger sunda druvor av hög kvalitet vilket är grunden för tillverkning av goda viner. I vineriet arbetar vi med strikt kvalitetskontroll och ett minimum av intervention. 

Då vi tog hand om vingården tillverkades två olika viner. Undan för undan har vi breddat vårt sortiment och tillverkar idag åtta olika viner: stilla vitt, rosé och rött, mousserande vitt, rosé och pet nat samt iscider. Samtliga viner har belönats vid ett flertal internationella bedömningar.

Vilka är utmaningarna med att vara vinproducent i Sverige?

Skiftande väder under vår, sommar och höst utgör en stor utmaning; nattfrost i maj, kyla, nederbörd och kraftiga vindar kan äventyra skörden.

En annan utmaning är att lära sig förstå hur druvorna ska tas om hand på bästa sätt i vineriet, vilka vinstilar som passar bäst att tillverka och vad konsumenterna tycker om och är beredda att köpa.

Gårdsförsäljning har ju varit på tapeten ett tag. Hur ställer ni er i den debatten?

Vi är positiva till gårdsförsäljning!  

På vilket sätt  skulle ett beslut om att få sälja era viner på gården förändra er verklighet?

Det skulle betyda att vår vingård blir ett mycket mer intressant besöksmål, i samma klass som övriga vingårdar i Europa. Det skulle gynna vår besöksverksamhet genom fler besökande.

Nu är era viner tillgängliga på Vinoteket. Så att ni kan sälja era viner online till besökarna direkt efter vinprovning och rundvisning hos er. Hur ser ni på möjligheterna det initiativet ger er? 

Vi tror absolut att det ger ett mervärde till våra besökare att kunna köpa vingårdens viner på plats. I år är det i form av gårdsförsäljning online med hjälp av Vinoteket, nästa år hoppas vi att – utöver en guidad tur i vingården och provsmakning – även kunna erbjuda våra besökare att köpa med sig några flaskor av gårdens vin på plats. 

Regeringen lade ju fram ett  förslag om gårdsförsäljning nyligen, med möjlig start våren 2025. Tror ni att försäljning online via Vinoteket, kan samexistera med eventuell direktförsäljning på plats?

Jag ser ingen konflikt mellan Vinotekets erbjudande och ett eventuellt positivt slutbesked om gårdsförsäljning. De olika kanalerna borde kunna samexistera.

Hur ser ni på framtiden? 

Mycket positivt!

Är du sugen på att åka på en vingårdsresa i Sverige i sommar? Ta hjälp av vår guide till Skånes vingårdar.

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk