Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vinägrett

En hemlagad vinägrett ger en extra touch av klass – som verkligen kan förhöja upplevelsen av en måltid.

Enkel perfektion

Grunden för en vinägrett är en emulsion av olja och vinäger, oftast i proportionerna tre delar olja och en del vinäger, samt salt och peppar. Trots att det är så få ingredienser kan olika vinägretter ha helt olika karaktär. Det behöver inte enbart bero på hur mycket olja respektive vinäger du använder, utan beror också på om du till exempel väljer en pepprig olivolja eller en mild rapsolja. Vinäger är en sur vätska, där alkohol oxiderat till ättiksyra genom bakterier. Skillnaden i smak kan vara stor beroende på vad det är för alkohol som oxiderat och på om vinägern är ung eller lagrad. 

Variera din vinägrett

En vinägrett kan också kompletteras med andra ingredienser. Det är vanligt att lägga till honung eller socker för sötma. Senap samt hackade färska örter är en viktig del av receptet i en klassisk fransk vinägrett. Vi bidrar här med ett grundrecept på vinägrett som är mycket väl beprövat. Du kan givetvis experimentera med olika typer av oljor och vinäger samt kryddning. 

Så lyckas du med vinägrett

Det är viktigt att emulgera dressingen ordentligt för att få en jämn och sammanhängande konsistens. Emulgera innebär att blanda vätskor som inte går ihop naturligt. Detta kan uppnås genom att vispa kraftigt eller använda en mixer. Om du sparar vinägrett kan behållaren behöva skakas innan servering eftersom oljan och vinägern har en tendens att separera. Genom att ha lite vatten i ett vinägrett-recept blir blandningen mer stabil. Den blir också mildare i smaken. Om du vill kan du koka vattnet tillsammans med kryddorna och sedan låt det svalna, det minskar risken för att smaken blir utspädd.

Serveringsförslag

Vinägrett passar till bland annat sallader, grönsaker, grillad fisk och kött. Den har en frisk och syrlig smak som kan lyfta fram andra smaker i en måltid. Hur länge den håller beror på vad det är för ingredienser, men räkna med minst en vecka i kylskåp. 

Gör så här

  1. Blanda vinäger, salt och peppar i en skål tills saltet är upplöst.

  2. Rör ner oljan lite i taget medan du vispar. Lägg till vatten om du vill.

  3. Smaka av och justera med salt och peppar efter behov.

  4. Ställ fram på bordet eller blanda med salladen om du gör vinägrett som salladsdressing.

Ingredienser (1 dl)

  • 1 msk vit- eller rödvinsvinäger

  • 1 krm salt

  • 0,5 krm svartpeppar

  • 3 msk mild extra virgin olivolja

  • 1 msk vatten (valfritt)

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept