Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till vintermaten

Krispigt kyliga utetemperaturer ger en längtan efter värmande mat. Och det hörs ju på namnet - VINtern är en självklar tid för mat och vin.

Inte mycket kan mäta sig med den myskänsla som infinner sig när man öppnar dörren till ett hem som doftar av mustig gryta. Har du dessutom med dig det perfekta grytvinet kan inget gå fel. Därför vill vi bidra med våra bästa tips på vin att ta med till middagsbjudningen, alternativt ställa fram vid middagsbordet hemma.

Vin till långkok

När du ska välja ett vin till ditt långkok kan du tänka på vad du har i grytan. En riktig vinterklassiker är Boeuf Bourguignon. Det är minst sagt en trevlig “bjudgryta” och framförallt en riktig god vinvän. Det är tack vare den friska syran från vinet och sältan från fläsksidan i maträtten som en välkomponerad balans skapas. 

När du väljer vin till Boeuf Bourguignon kan du prova ett med frisk syra. Extra gott är ett vin från grytans födelseort, nämligen Bourgogne. Ett elegant, frisk och fruktdrivet Pinot Noir kommer passa som handen i handsken. 

Vin till vilt

Vintern är viltköttets tid! Vilt är ju som bekant inte bara ett sorts kött utan en mängd olika djur med vitt skilda smaker. Det är även ett utmärkt alternativ ur miljösynpunkt.

Vad laga på vilt?

Låt oss väcka barndomens minnen till liv med en hederlig söndagsstek. Detta är en tradition som vi gärna återinför. Varför inte tillaga en lite modernare form av stek gjord på älgkött som fått gå i Sous Vide till perfekt mörhet. Ackompanjera detta med en kraftfull rödvinsås proppad med trattkantareller till en krämig mandelpotatispuré. 

Vilket vin till älgstek?

Här behövs ett kraftfullt rödvin. Exempelvis ett Brunello di Montalcino, ett vamfruktigt Priorat eller en klassisk Châteauneuf du Pape. Oavsett val av mustigt vin kommer smaklökarna dansa i takt med den mysiga stämningen.

Vin till Comfort Food

Comfort Food har kommit att bli ett allt mer populärt uttryck när vi talar om mat. Men exakt vad det innebär är en högst individuell fråga. Generellt brukar man tala om mat som värmer både mage och själ och tröstar när det behövs. Det kan handla om en maträtt från barndomen eller något som du tycker är lika gott att äta - oavsett humör.

På vintern då det är kallt är det alltid gott med något värmande. Därför är Comfort Food för oss mat som ryker och håller värmen länge. Ramen med ett unns sting sitter inte fel en ruggig dag. Denna består av nudlar, fläsksida, goda krispiga grönsaker samt den karaktäristiskt salta och mustiga buljongen. Till det kanske vin inte känns som det självklara valet, men en frisk och fruktdriven Riesling fungerar fantastiskt bra till den varma japanska nudelsoppan.

En sak är säker. Vintern är en tid för värmande mat och gott vin i glaset.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept