Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Stifado

Stifado är en varm och mättande gryta med kött, kryddor och grönsaker. Rätten är grekisk “comfort food” när den är som bäst.

Stifado är ett långkok som det är väl värt att vänta på

Stifado, en smakrik gryta med ursprung i Grekland, har en fascinerande historia. Rätten har anor från 1200-talet och det venetianska styret i Grekland. Stifado kan sägas vara en tidig fusion mellan venetiansk och grekisk matlagningstradition. Stifado kommer från det italienska ordet stufato, som betyder gryta. Rätten lagades från början troligen på nötter, vilt och torkad frukt. Under århundradena har stifado utvecklats och anpassats till lokala ingredienser och smaker. 

Huvudingrediensen i vårt recept är lamm som tillagas långsamt i en sås med lök, vitlök, tomater och rödvin. Lammet kan lätt bytas ut mot nöt eller viltkött om du föredrar det. Vi använder flera olika kryddor för att stifado ska få en djup och balanserad smak. Stifado kan serveras med ris, potatis eller pasta (gärna orzo, kort skuren pasta med en karaktäristisk form). Den förhållandevis långa tillagningstiden gör att köttet blir väldigt mört och att smakerna hinner koka ihop ordentligt. Stifado smakar minst lika bra dagen efter tillagning och rätten kan med fördel frysas in.

Gör så här

  1. Skär köttet i lagom stora bitar och bryn i olivolja i en stor gryta tills köttet är gyllenbrunt på alla sidor.

  2. Hacka lök och vitlök fint.

  3. Tillsätt lök och vitlök i grytan och stek dem tills de är mjuka och genomskinliga.

  4. Rör i krossade tomater, rött vin, torkad aprikos, lagerblad, kanelstänger, nejlikor och muskotnöt. Kryddorna kan också placeras i en kryddpåse som tas bort när grytan är klar.

  5. Krydda med salt och peppar efter smak.

  6. Sänk värmen, täck grytan med ett lock och låt sjuda på svag värme tills köttet är mjukt. Minst 2 timmar brukar det ta.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg lammkött (gärna från bog eller lår)

  • 2 stora lökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 msk olivolja

  • 400 g krossade tomater

  • 200 ml rött vin 

  • 100 g torkad aprikos

  • 1 lagerblad

  • 2 kanelstänger

  • 4 nejlikor

  • 1 tesked mald muskotnöt

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till stifado

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept