Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Steak Sandwich

En steak sandwich är en maträtt som består av stekt eller grillat kött, vanligtvis nötkött, som skivas tunt och serveras mellan två brödskivor eller inuti ett bröd. 

Elegant, mångsidig och lätt att variera

Ursprunget till steak sandwich är ofta associerat med USA, där den första steak sandwichen sägs ha gjorts av restaurangägaren Louis Lassen i New Haven, Connecticut, år 1900. Det var ett improviserat svar på en förfrågan från en kund som hade bråttom. 

Vilket kött som används för en steak sandwich kan variera, ofta handlar det om möra och ganska fina styckningsdelar, som ryggbiff eller entrecôte. Köttet bör vara smakrikt och marmorerat. Om det är för segt och magert passar det inte att äta det på det här sättet, mellan bröd och utan att man skär det. Det är också viktigt att skiva det lagom tunt för att det inte ska bli svårt att äta. När det gäller brödet så är det en fråga om personliga preferenser. En frasig baguette kan passa lika bra som en mjuk ciabatta eller ett surdegsbröd.

Steak sandwich är en mångsidig rätt som kan serveras vid olika tillfällen, från vardagliga luncher till mer formella sammankomster. Dess kulinariska status är hög, inte minst för att rätten kan varieras och anpassas efter personliga preferenser och lokala traditioner. Steak sandwich kan till exempel berikas med olika såser, grönsaker och tillbehör för att skapa en unik smakupplevelse.

Steak sandwich kan serveras med sidorätter som coleslaw, potatissallad, pommes frites och grillade grönsaker. I vårt recept kombinerar vi brödet och köttet med karamelliserad lök, dijonsenap och en skiva lagrad ost.

Gör så här

  1. Smält smör och tillsätt olivolja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt löken och stek den i cirka 15 minuter eller tills den är mjuk och gyllenbrun. Rör i farinsocker och rödvinsvinäger och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Krydda med salt och peppar.

  2. Hetta upp en grillpanna eller grill till medelvärme. Krydda biffarna med salt och peppar. Stek dem i cirka 3–4 minuter per sida, eller tills de har önskad stekgrad.

  3. Grilla eller rosta brödskivorna lätt.

  4. Bred dijonsenap på brödskivorna. Lägg på karamelliserad lök, en skiva ost och en stekt biff. Toppa med den andra brödskivan och servera efter någon minut, när osten börjat smälta.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 skivor entrecôte eller ryggbiff (cirka 150 g per skiva)

  • 2 rödlökar, skivade

  • 2 msk smör

  • 1 msk olivolja

  • 2 msk farinsocker

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • Salt och nymald svartpeppar

  • 4 skivor bröd

  • 4 msk dijonsenap

  • 4 skivor ost (smakrik hårdost med hög smältbarhet, till exempel cheddar)

Vin som passar till steak sandwich

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept