Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Skomakarlåda

Skomakarlåda är en enkel men oemotståndlig klassiker med rustik charm och god smak. Räkna med att den går hem, oavsett tillfälle och sällskap.

Mättande husmansklassiker

Skomakarlåda är klassisk husmanskost som har lagats i svenska kök i generationer. Den är en enkel och mättande rätt som görs med biff, potatis, lök och kryddor, och serveras ofta med bacon och rödvinssås.

Skomakarlådans ursprung är oklart, men den tros ha uppstått under 1800-talet som en billig och mättande måltid för fattiga familjer. Rätten har haft olika namn genom åren, bland annat fattigmansbiff, men “skomakarlåda” har fastnat och är etablerat idag. Skomakarlåda är älskad av många svenskar och det är inte minst en perfekt måltid för en kall vinterdag. Det är också Närkes landskapsrätt.

Det finns många varianter av skomakarlåda, men den grundläggande ingredienslistan är densamma. Utgå från nötkött, gärna biff från ytterfilén eller innanlåret. Det går även att använda fläsk eller nötfärs för en enklare version av skomakarlåda. Potatisen kan kokas eller stekas, och löken kan stekas eller fräsas. Kryddningen kan varieras efter smak, men salt, peppar, oregano och bacon är den vanliga smaksättningen. Du kan gärna lägga till andra grönsaker än de vi har i vårt klassiska recept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Skär biffen i skivor.
  3. Bryn köttet i en stekpanna med smör. Tillsätt lök och vitlök och stek tills de mjuknar.
  4. Pudra över vetemjöl och rör om.
  5. Häll i mjölk och buljongpulver och låt sjuda tills såsen tjocknar.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skala och skiva potatisen.
  8. Varva biff och potatisskivorna i en ugnsform.
  9. Grädda i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
  10. Börja med rödvinssåsen genom att smälta smöret i en kastrull eller en stor stekpanna. Låt löken och moroten fräsa tills det blir mjukt. Vispa ner mjölet. Tillsätt rödvinet under fortsatt omrörning. Smaksätt med salt, peppar och kalvfond. Låt såsen sjuda tills den är lagom tjock.
  11. Stek bacon så att det blir knaprigt.
  12. Servera skomakarlådan varm med bacon och rödvinssås.

Ingredienser (4 pers)

  • 500 g biff

  • 50 g fint tärnad bacon

  • 1 gul lök, hackad

  • 2 vitlöksklyftor, hackade

  • 2 msk smör

  • 2 msk vetemjöl

  • 5 dl mjölk

  • 1 msk buljongpulver

  • Salt och peppar efter smak

  • 800 g potatis

  • Rödvinssås

  • 2 msk smör

  • 1 msk fint hackad gul lök

  • 2 msk fint hackad morot

  • 2 msk vetemjöl

  • 3 dl rött vin (t.ex. cabernet sauvignon eller merlot)

  • 3 dl kalvfond/buljong

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

Vin som passar till skomakarlåda

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept