Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Skaldjurspasta

Dags för date night? Här är vårt bästa recept på en skaldjurspasta som inte gör någon besviken.

Inget osar så mycket sommar vid medelhavet som en vällagad skaldjurspasta, eller frutti di mare. Här har vi gjort det lika säsongs-oberoende som enkelt genom att använda oss av färdig, fryst skaldjursmix, vilket resulterar i en rätt som står på bordet på mindre än 20 minuter. Bjud kollegan, svärmor eller din dejt – vi vågar lova att ingen kommer att ogilla detta.

Gör så här

  1. Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Spara pastavattnet!

  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme och fräs vitlök, lök och chili i ca 5 minuter, tills den är mjuk men inte har tagit färg.

  3. Slå på vinet och låt puttra in nästan helt.

  4. Tillsätt tomaterna och låt puttra i ca 10 minuter.

  5. Tillsätt de tinade skaldjuren och låt sjuda i ca 2 minuter.

  6. Tillsätt pastan och en skvätt pastavatten och låt koka ihop i någon minut.

  7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

  8. Tillsätt persilja och rör om.

  9. Servera direkt med varsin klyfta citron.

Ingredienser (4 pers)

300 pasta, gärna spaghetti eller linguine

3 msk olivolja

1 röd chili, med eller utan kärnor beroende på toleransnivå

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 dl vitt vin

2 burkar hela körsbärstomater

500 g skaldjursmix, tinad

Persilja, finhackad

Salt och peppar

Citron

Vin som passar till skaldjurspasta

Albariño
Mousserande vin
Chablis

Kan man ha färska skaldjur i skaldjurspasta?

Visst kan man det. Vi brukar dock göra den med fryst skaldjursmix och det är både smidigt och fungerar ypperligt. Men visst går det bra att ersätta skaldjuren med en blandning av olika färska skaldjur.

Kan man göra frutti di mare utan vin?

Visst går det, men vi skulle inte rekommendera det. Vinet spelar jämte skaldjuren och tomaterna en huvudroll här, och det vore synd att gå miste om det.

Kan man ha parmesan till skaldjurspasta?

Italienare serverar traditionellt inte parmesan med varken fisk eller skaldjur. Det hade inte vi heller gjort; vi tycker helt enkelt inte att det behövs. 

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!