Gör så här
-
Skölj ett kylt glas med absint och häll bort överflödet.
-
Rör cognac/brandy eller whisky, socker och bitters i ett rörglas tills sockret har löst sig.
-
Tillsätt is. Rör tills drinken är kyld.
-
Sila ned drinken i det absint-sköljda glaset.
-
Garnera med citronskal.
Varifrån kommer drinken Sazerac?
Sazerac har sitt ursprung i New Orleans, Louisiana, USA. Drinken skapades på 1800-talet av apotekaren Antoine Peychaud, som även är upphovsman till Peychaud's bitters – en viktig ingrediens i Sazerac. Ursprungligen gjordes drinken med cognac, men under 1800-talets senare del byttes spriten ut mot den lokala rye whiskyn, vilket har blivit standarden idag.
Kan man byta ut spriten mot annan sprit?
Traditionellt sett görs Sazerac med antingen cognac eller brandy eller rye whisky. Cognac var den ursprungliga spriten, men rye whisky har blivit den mer vanliga varianten. Dock är det fullt möjligt att experimentera med andra spritsorter för att skapa intressanta variationer av drinken.
Vi på Vinoteket rekommenderar att prova Sazerac med olika typer av whisky, för att utforska hur smakprofilen förändras. Det går även att använda rom för att ge drinken en ny karaktär. Oavsett vilken övrig sprit du väljer, se till att inte skippa absinten. Det är den som ger drinken sin omisskännliga smak.