Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Absint

(1)

Absint är en spritdryck med en lång och fascinerande historia. Den har varit förbjuden i många länder, men är nu tillåten igen och har blivit allt mer populär.
 

Absint är en grön spritdryck som framställs av örter, främst malört, anis och fänkål. Den har en hög alkoholhalt, ofta runt 70%. Absint förknippas med bohemiskt konstnärsliv i 1800-talets Paris, och har omgärdats av myter om att den skulle vara hallucinogen. Detta stämmer dock inte – den enda berusningseffekten kommer från alkoholen.

Hur tillverkas absint?

Absint framställs genom att man blötlägger örterna i neutral sprit. Denna blandning destilleras sedan, ibland flera gånger. Efter destilleringen tillsätts ytterligare örter för smak och färg, och drycken späds till önskad alkoholhalt. Processen är hantverksmässig och kräver stor skicklighet för att få till den rätta balansen av smaker.

Hur smakar absint?

Smaken på absint domineras av anis och lakrits från anisörten, med inslag av malörtens karakteristiska beska. Andra örter och kryddor ger ytterligare smakkomplexitet. Absint har en frisk och intensiv smak, med en lätt sötma.

Kan man dricka absint rent?

Absint har traditionellt inte druckits ren, utan spätts med vatten. Man häller iskallt vatten över en sockerbit på en speciell sked ovanpå glaset, så att vattnet sakta droppar ner och blandar sig med absinten. Detta gör att den klara vätskan blir grumlig, ett fenomen som kallas "louche". Proportionerna brukar vara 1 del absint på 3-5 delar vatten.

Gör drinkar med absint

Absint kan användas för att ge spännande smaker i många drinkar. Några klassiker är:

  • Sazerac – med brandy, socker och Peychaud's bitters.

  • • Death in the Afternoon – med champagne, skapad av Ernest Hemingway.

  • • Corpse Reviver No. 2 – med gin, Cointreau, Lillet Blanc och citronjuice.

Hur förvarar man absint?

Absint ska förvaras stående i rumstemperatur, gärna mörkt. Den höga alkoholhalten gör att den håller sig bra även efter öppnandet. Undvik att förvara den i kylskåp, då den kan bli grumlig.