Sandefjordsås går bra ihop med det mesta
Sandefjordsås härstammar från Norge och är särskilt populär till fiskrätter. Såsen består av lika delar grädde, crème fraiche och smör, och smaksätts ofta med dill, gräslök och rom. Smöret kan brynas om du vill ha en djupare smak. Använd gärna grädde och crème fraiche med hög fetthalt för en krämig konsistens och fyllig smak.
Den milda smaken gör såsen till ett perfekt tillbehör som lyfter måltidens huvudkomponent, snarare än att stjäla showen. Mildheten gör också att såsen blir väldigt lätt att kombinera med annat. Sandefjordsås kan serveras varm eller ljummen och passar utmärkt till exempelvis lax, röding och färsk sparris. Den krämiga såsen och milda smaken gör sig också mycket bra till skaldjur och många vegetariska rätter.
Sandefjordsås är en klassisk restaurangsås som är lätt att göra
En lite tjockare sandefjordsås fungerar som dipp och du kan också tunna ut den lite och ha som pastasås. Mångsidigheten är en av anledningarna till att såsen inte bara är populär i Norge utan att den spridits över världen.
Gör så här
-
Koka upp grädden i ett lagom stort kärl.
-
Blanda i crème fraiche och låt såsen koka upp igen.
-
Avlägsna kärlet från värmen och klicka i smöret under omrörning.
-
Tillsätt salt, peppar och citronsaft efter tycke och smak. Ungefär 1 msk citronsaft bör vara lagom.
-
Lägg i den finhackade gräslöken samt rom.
-
Servera sandefjordsås direkt eller låt den svalna om du föredrar den ljummen. I det senare fallet avstår du från att blanda i rommen och väntar med det till serveringen.
Ingredienser (4 pers)
-
1 dl vispgrädde
-
1 dl crème fraiche
-
100 g smör
-
Färsk gräslök, fint hackad
-
1 msk stenbitsrom eller löjrom
-
Salt, peppar och färskpressad citronsaft efter smak
Vin som passar till sandefjordsås:
Chablis
Sauvignon Blanc
Champagne