Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Rödbetshummus

Rödbetshummus är en modern tolkning av den klassiska kikärtshummusen, där rödbetor har tillsatts för att ge en härligt rosa färg och en jordnära sötma.

Rödbetshummus – är en modern variant av en klassiker

Hummus är en tjock röra gjord av malda kikärter och tahini, olivolja, citron och vitlök. Den kommer ursprungligen från Mellanöstern. Rödbetshummus tar det klassiska hummus-receptet till en ny nivå med tillsatsen av rostade eller kokta rödbetor. Det ger rätten en levande färg och en balanserad sötma. Denna variant är inte bara en fröjd för ögat utan också för smaklökarna. Den erbjuder alla de näringsmässiga fördelarna med vanlig hummus plus de antioxidanter och vitaminer som finns i rödbetor. Rödbetshummus har blivit allt populärare tack vare sin unika smakkombination och vackra utseende. Det exakta ursprunget till rödbetshummus är okänt, men det är en rätt som har uppstått i västerländska kök som en kreativ variation av originalet.

Rödbetshummus passar till det mesta

Rödbetshummus kan serveras med pitabröd eller färska grönsaker. Att röran är så visuellt tilltalande innebär att den ger en extra dimension till många rätter. Sötman från rödbetorna och den umami som tahini bidrar med, gör att rödbetshummus också passar alldeles utmärkt till grillat kött. Rödbetshummus passar alltså vid många olika tillfällen och det är inte konstigt att den snabbt blivit en favorit, inte minst på bufféer.

Gör så här

  1. Blötlägg och koka kikärterna enligt beskrivningen på förpackningen med buljongtärningen och ett lagerblad, samt salt. Låt dem svalna och rinna av. Ta bort lagerbladet.

  2. Koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka. Låt dem svalna.

  3. Mixa kikärter, rödbetor, olivolja, tahini, citronsaft, vitlök och spiskummin.

  4. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft och tahini.

Ingredienser (4 pers)

  • 150 g torra kikärter (ska väga 450 g när de är kokta). Du kan även använda 450 g konserverade och noggrant sköljda kikärter.

  • 1 buljongtärning

  • 1 lagerblad

  • 300 g kokta rödbetor

  • 4 msk olivolja

  • 1 msk tahini

  • 1 krm spiskummin

  • 2 vitlöksklyftor, rivna

  • Saften från en halv citron

  • Salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till rödbetshummus

Albariño

Rosévin

Pinot noir

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept