Tack vare sin enkelhet och mångsidighet har råkräm varit en favorit i svenska hem under generationer. Rätten fortsätter att vara en klassiker vid fikabordet.
Råkräm är en vaniljsås som inte behöver kokas
Råkräm är en traditionell svensk dessert. Dess ursprung är inte exakt dokumenterat, men det är en gammal del av den svenska matkulturen. Råkräm görs genom att vispa äggulor med socker och vanilj tills det blir ljust och fluffigt, och sedan vända ner vispad grädde för att skapa en luftig och krämig konsistens. Man kan alltså säga att råkräm är en rårörd vaniljsås gjord från grunden på naturliga ingredienser. Till skillnad från kokt kräm, som värms upp och ofta innehåller stärkelse som förtjockningsmedel, är råkräm en rå, eller ej upphettad, dessert.
Smaksätt råkräm med bär, kryddor och likör
Det är mycket vanligt att recept på råkräm även har frukt och bär som smaksättning. Du kan också ge råkräm karaktär med en skvätt likör. Då får du en råkräm som liknar klassikern sabayon, från det franska dessertköket. Kryddor som kardemumma och kanel kan också användas för att ge råkräm en annan smakprofil.
Råkräm kan ätas som den är men serveras oftast som tillbehör till bär, pajer och mjuka kakor. Krämen kan serveras direkt eller kylas i kylskåp en stund om du föredrar att äta den kall.
Gör så här
-
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Spara hälften eller använd hela och dubbla alla mängderna i detta recept på råkräm.
-
Vispa grädden. Den ska inte vara så hårt vispad att den får en grynig konsistens och svår att röra om, men heller inte så lös att den är rinnig.
-
Vispa äggulor, socker och vaniljfrön i en skål så att det blir riktigt fluffigt.
-
Rör försiktigt ihop grädden med äggblandningen med hjälp av en slickepott.
Vin som passar till råkräm