Pasta alla Norma
Pasta alla Norma är en klassisk pastarätt från Sicilien som består av mjukstekt aubergine i en smakrik tomatsås. Här är vårt bästa recept.
Pasta alla Norma är en siciliansk pastarätt som består av aubergine i tomatsås. Traditionellt serveras Norma med ricotta salata, en lagrad variant av ricottaost. Den kan vara svår att få tag på i Sverige, men kan ersättas av pecorino romano.
Gör så här
-
Koka pastan al dente i saltat vatten.
-
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg på hushållspapper och salta rikligt. Låt stå i ca 10 minuter. Så här gör man för att bli av med beskan i auberginen.
-
Skölj av saltet från auberginen. Torka torrt med hushållspapper.
-
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt rikligt med olivolja.
-
Stek auberginen i omgångar tills den får fin yta.
-
Lägg den stekta auberginen på en tallrik.
-
Sänk värmen och tillsätt vitlök och chiliflakes till stekpannan och fräs i någon minut.
-
Krossa tomaterna för hand och tillsätt i stekpannan tillsammans med oreganon.
-
Låt tomatsåsen sjuda i ca 10 minuter till önskad konsistens.
-
Strimla auberginen och tillsätt den till såsen. Låt värmas upp i ett par minuter.
-
Tillsätt den avrunna pastan och rör om.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Servera med basilika och den rivna osten.
Ingredienser (4 pers)
400 g pasta, gärna rigatoni eller penne
2 små eller 1 stor aubergine
Olivolja
Två vitlöksklyftor, finhackade
Chiliflakes
2 burkar hela tomater
1 tsk oregano
500 gram pasta, gärna rigatoni
Salt och peppar
Finstrimlad basilika
1,5 dl finriven ricotta salata (lagrad ricotta), alternativt pecorino romano
Vin som passar till pasta alla Norma
Nero d’Avola
Pasta alla Normas ursprung
Pasta alla Norma är en hyllning i matform till Siciliens stolta kultur och historia. Denna rätt har sitt ursprung i den soliga ön i södra Italien och är uppkallad efter operan "Norma" av Vincenzo Bellini, en berömd kompositör född i Catania.
Vilken pastasort ska ma ha till pasta alla Norma?
Traditionellt använder man tubformad pasta som rigatoni eller penne, som båda har den fördelen att de fångar upp såsen och små bitar av aubergine och ost på ett föredömligt sätt. Självklart väljer du den pastasort du själv gillar. Se bara till att den är av hög kvalitet och kokas al dente för den bästa smakupplevelsen.
Tillagt:
Till kassan
Postnumret har uppdaterats. Kontrollera ditt fraktalternativ.
har lagts till i bland favoriter.
har tagits bort från favoriter.
Logga in för att spara dina favoriter!
Prenumerera på tillagd i varukorgen!
-
Var 4:e vecka
-
Var 8:e vecka
-
Var 12:e vecka
Vi kunde tyvärr inte hitta någon leverans till det postnumret.
Var god att kontrollera ditt postnummer.