Panzanella – en klassisk rätt från den fattiges kök
Det finns skildringar av panzanella som är mer än 500 år gamla. Rätten brukar förknippas med det som kallas för “cucina povera”, vilket bokstavligen betyder “den fattiges kök”. Det handlar om att använda enkla, lokala ingredienser och att inte slösa på något sätt. Panzanella är ett perfekt exempel på detta. Överblivet bröd tas till vara genom att det blötläggs och blandas med saftiga tomater, krispig gurka och rödlök. Basilika och olivolja är andra viktiga komponenter i panzanella. I moderna tolkningar kan man hitta tillägg som kapris, oliver, mozzarella och till och med tonfisk. I vårt recept har vi dock valt att hålla det enkelt.
Lyckas med panzanella
Råvarornas kvalitet är helt avgörande för hur bra salladen blir. Brödet bör vara dagsgammalt och torrt. Efter att salladen blandats bör den vila en stund innan serveringen, så att brödet tar in smakerna. Kokt ägg, riven parmesan, grillad fisk och minestronesoppa är exempel på vad du kan erbjuda tillsammans med panzanella. Rätten kan också ätas bara som den är, som en lättare men komplett lunch. Inte minst på sommaren kan den vara ett mycket tilltalande alternativ.
Gör så här
-
Lägg brödtärningarna på en plåt och ställ in i ugnen på 180 °C tills de är krispiga och gyllenbruna.
-
Blanda tomater, gurka och rödlök i en skål.
-
Vispa ihop rödvinsvinäger, olivolja, riven vitlök, salt och peppar.
-
Häll dressingen över grönsakerna och blanda väl. Tillsätt de rostade brödtärningarna och blanda försiktigt. Låt panzanellan stå i 20 minuter.
-
Toppa med färsk basilika innan serveringen.
Ingredienser (4 pers)
-
1 baguette eller annat bröd som blivit hårt, skuret i tärningar
-
4 stora tomater, skurna i klyftor
-
1 gurka, tärnad
-
1 rödlök, finhackad
-
1/2 dl rödvinsvinäger
-
1/2 dl olivolja
-
1 vitlöksklyfta, riven
-
Salt och peppar efter smak
-
Färsk basilika, till garnering
Vin som passar till panzanella:
Sauvignon Blanc
Pinot Grigio
Prosecco