Oxjärpar har en viktig plats i den svenska husmanskosten. Till skillnad från flera andra klassiska svenska rätter är inte oxjärpar förknippade med en viss del av landet. De är vanliga nästan överallt. Receptet för oxjärpar kan variera, men de görs vanligtvis genom att blanda färs med ingredienser som ströbröd, mjölk, lök och kryddor, som sedan formas till små bollar och steks. Denna rätt är känd för sin rika och krämiga gräddsås, som ofta smaksätts så att den får en djup och komplex smak.
Ursprunget till namnet är inte helt klarlagt, men det handlar i alla fall inte om att det ofta är nötfärs som är huvudingrediensen. En av flera teorier är att det härstammar från isländskans "jarpr", som betyder brun.
Så lyckas du med oxjärpar
Oxjärpar är en mångsidig rätt som kan anpassas. Den förekommer i allt från storkök till fina restauranger. Kokt potatis och lingonsylt eller rårörda lingon är klassiska tillbehör till oxjärpar med gräddsås. Ättikan spelar en viktig roll i vårt recept. Den ger såsen ett syrligt inslag som är en viktig del av dess karaktär.
Gör så här
-
Blanda ströbröd, mjölk, ägg, lök, persilja, salt och peppar i en bunke. Låt svälla i 5 minuter. Tillsätt färsen och blanda väl. Forma färsen till 12 järpar.
-
Hetta upp smör i en stekpanna och stek järparna på medelvärme tills de är gyllenbruna på alla sidor.
-
Smält smöret i en kastrull och stek löken tills den är mjuk. Rör i mjöl och vispa tills det bildats en redning. Häll på grädde och köttbuljong och låt koka upp.
-
Rör i soja, ättika, socker, salt och peppar. Låt sjuda i 5 minuter.
-
Lägg järparna i gräddsåsen och låt dem puttra i 5 minuter.
-
Servera med kokt potatis och lingonsylt.
Vin som passar till oxjärpar
Lätt rött vin
Vit bourgogne