Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Musslor

Musslor är en delikatess från havet som kan tillagas på många olika sätt. När du steker dem i olja, som enligt det här receptet, får de en fast och fin konsistens och smak av örter och tomat.

Ett recept på musslor med inspiration från Provencale 

Musslor har en mild arom med både sälta och sötma som påminner om havet. Konsistensen är speciell. Musslor är mjuka, men när de tillagas färska bjuder de på ett tilltalande tuggmotstånd. I de flesta musselrecept kokar du musslorna i vin och buljong. Du kan också grilla musslor i ett foliepaket eller gratinera öppna musslor med olika fyllningar. Vi har valt att dela med oss av ett smakrikt recept på musslor där du istället steker dem i olivolja. Vårt recept på musslor är inspirerat av den klassiska rätten Moules Frites à la Provencale, och går mycket fort att göra. 

Genom att servera musslorna med pasta, pommes frites eller ris så har du en komplett varmrätt. Du kan också använda detta musselrecept till tapas, och servera dem tillsammans med andra smårätter. Stekta musslor är också gott att äta med bröd. Använd brödet till att suga upp den smakrika vätskan från tallriken.

Gör så här

  1. Skölj musslorna noggrant med kallt vatten. Det är viktigt att du använder färska musslor med en frisk doft. De ska vara stängda. En öppen mussla som inte sluter sig när du knackar på den bör slängas.

  2. Hetta upp olivoljan i en stor gryta. Fräs lök, vitlök, morot och selleri på medelhög värme i ca 5 minuter tills de är mjuka.

  3. Tillsätt timjan, lagerblad och tomatpuré. Fräs i ytterligare en minut.

  4. Tillsätt musslorna och persiljan. Rör om och täck med lock.

  5. Koka på låg värme tills musslorna har öppnat sig. Det tar ca 10 minuter.

  6. Skaka grytan några gånger under tillagningen.

  7. Smaka av med salt och peppar.

  8. Sila av musslorna och spara spadet.

  9. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull till ca 180 °C. Fritera resten av persiljan i små portioner tills den är krispig.

  10. Servera musslorna i djupa skålar direkt när de öppnat sig. Låt dem ligga i spadet och garnera med friterad persilja.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 kg färska blåmusslor

  • 2 msk olivolja

  • 3 schalottenlökar, finhackade

  • 3 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 liten morot, finhackad

  • 1 stjälk selleri, finhackad

  • 1 kvist timjan

  • 1 lagerblad

  • 1 tsk tomatpuré

  • ½ dl hackad persilja

  • Salt och peppar efter smak

  • ½ dl friterad persilja till garnering

Vin som passar till musslor

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!