Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Musselsoppa

Njut av färska musslor i en fyllig och värmande buljong. Musselsoppa är en klassiker som alltid är rätt. 

Traditionell rätt som har fått ett uppsving

Musselsoppans härkomst kan spåras tillbaka till Europas kuststäder, där tillgången på färska musslor var och fortfarande är riklig. Musselsoppa är en rätt som har sina rötter djupt förankrade i den maritima kulturen och har varit en del av den gastronomiska världen i århundraden. Ursprungligen var det en enkel soppa tillagad av fiskare vid kusterna, men musselsoppa har utvecklats till en sofistikerad rätt som åtnjuts över hela världen. 

Gastronomiskt sett har musselsoppa hög status. Den är känd för sin krämiga konsistens och rika smak som kommer från de färska blåmusslorna. I modern tid har musselsoppa blivit en symbol för hållbar matlagning, eftersom musslor är en av de mest miljövänliga proteinkällorna. De bidrar till att rena vattnet och har en låg klimatpåverkan jämfört med andra proteinkällor.

Musselsoppa kan göras på flera olika sätt. Vårt recept bygger på gammal svensk matlagningstradition där stärkelsen från potatis, tillsammans med grädde, bidrar till att göra soppan tjockare. Som komplement till soppan passar nybakat bröd och kanske en grönsallad med en vinägrettdressing. Se även vårt recept på moules frites för en variant av rätten som serveras med pommes frites.

Gör så här

  1. Borsta musslorna med en rotborste under rinnande vatten.

  2. Kasta de musslor som är öppna efter att du borstat dem.

  3. Ta bort tofsarna som sticker fram mellan skalen med hjälp av en tång eller en kraftig pincett.

  4. Smält smöret i en kastrull och fräs lök, selleri och purjolök tills de blivit mjuka.

  5. Lägg i musslorna och tillsätt vinet, buljongen och saften från citronen.

  6. Sätt lock på grytan och låt musselsoppan koka upp.

  7. Ta ut musslorna med en hålslev.

  8. Tärna potatisen och låt koka i spadet tills den har blivit mjuk.

  9. Red av med grädde.

  10. Lägg i en klick smör och smaka av med salt och peppar.

  11. Lägg tillbaka musslorna, med eller utan skal, beroende på preferens.

  12. Garnera med hackad persilja.

Ingredienser (4 pers)

  • 30–40 färska blåmusslor

  • 1 gul lök, finhackad

  • Den vita delen av 1 medelstor fint hackad purjolök

  • 200 gr rotselleri i små tärningar

  • 1 dl torrt vitt vin

  • ½ dl grädde

  • ½ liter fiskbuljong

  • Saften av en halv citron

  • 1 dl tärnad rå potatis

  • 2 msk smör

  • 1 knippe persilja, hackad

Vin som passar till musselsoppa

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept