Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Moules frites

Moules frites är blåmusslor i en sås med vitt vin och grädde till vilka det serveras pommes frites. Moules frites är fantastiskt gott, särskilt med tanke på hur lätt det är att laga.

Moules frites är en rätt som är enkel att laga. Det enda svårighetsmomentet är att få till timingen så att musslorna är varma men inte överkokta när du är klar med dina pommes frites. Majonnäs eller aioli är ett klassiskt tillbehör till moules frites – gärna hemlagad. Ett superenkelt recept är att mixa ett helt ägg med olja, dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en stavmixer. Då har du hemlagad majonnäs på fem minuter.

Pommes frites gör du efter valfritt recept så att de blir som du vill ha dem. Här är en metod som dubbelfriterar potatisen. Det ger dig extra krispiga pommes frites.

Gör så här

Musslor

  1. Smält smöret i en stekgryta. 

  2. Stek vitlök och schalottenlök på medelhög värme i ca 10 minuter, löken ska vara mjuk men inte brun.

  3. Höj värmen och tillsätt vinet, grädden, salt och svartpeppar. Reducera i 4 minuter under omrörning.

  4. Tillsätt de noggrant rengjorda musslorna och täck grytan med ett lock. Tillaga i ca 5 minuter. Musslor som inte öppnat sig plockar du bort.

  5. Tillsätt hackad färsk persilja, citronsaft och citronzest.

Pommes frites

  1. Skär potatisen i stavar och lägg dem i kallt vatten i 30 minuter, det tar bort överflödig stärkelse.

  2. Koka stavarna i saltat vatten i ca 30 minuter.

  3. Torka av dem.

  4. Fritera i naturell rapsolja som är ca 150 °C.

  5. Låt rinna av och fritera igen vid 180 °C, tills de blir gyllene och krispiga.

  6. Salta och servera direkt.

Ingredienser (4 pers)

  • Musslor

  • 2 kilo färska musslor

  • 100 g osaltat smör

  • 1 dl vispgrädde

  • 3 stora sharlottenlökar

  • 5 vitlöksklyftor

  • 250 ml torrt vitt vin

  • 1 tsk salt

  • Saft samt citronzest från en citron 

  • 1 krm svartpeppar

  • 4 msk finhackad persilja

Pommes frites

  • 800 g potatis

Moules frites är Belgiens nationalrätt

I Belgien, som räknas som moules frites hemland, finns restauranger som är specialiserade på denna ikoniska rätt. Den andra torsdagen i oktober firas moules frites-dagen. En av anledningarna till att moules frites är så populärt är kombinationen av texturer och såsens djupa smaker. Moules frites är också en måltid som kan ätas under sociala och okomplicerade former. Det krävs inte ens bestick utan musslorna och såsen kan skopas upp med musslans skal.

Vin som passar till moules frites

Champagne

Muscadet

Albariño

Kan man göra moules frites utan vin?

Vinet bidrar med en syra som är viktig för rätten. Istället för vitt vin kan du använda torr äppelcider i kombination eller druvjuice utan tillsatt socker. Reglera syran med vinäger eller citronjuice. Det går också att använda buljong men då får moules frites en annan smak än den klassiska.

Kan man göra moules frites utan grädde?

Ja, gör en vitvinssås som du reder eller låter koka ihop ordentligt.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept