Molokhia: en exotisk delikatess
Molokhia är en grönsaksbaserad rätt som har sitt ursprung i Mellanöstern och Nordafrika, särskilt populär är den i Egypten där den klassas som nationalrätt. Huvudingrediens i molokhia är grönsaken som har samma namn som rätten, som tillhör familjen malvaväxter. Molokhia är känd för sin unika smak och konsistens. Den har en lätt bitter arom och en len, eller om man så vill, lite slemmig konsistens som kan liknas vid rabarberkräm. I kombination med kryddor som kummin, vitlök och koriander går det att få fram en balanserad smak som går bra ihop med till exempel fisk och kyckling.
Var hittar man molokhia i butiken?
Förr i tiden ansågs molokhia vara en rikemansrätt men idag odlas grönsaken i stor skala och är snarare husmanskost. Grönsaken är som bäst under sommarmånaderna, och att äta den är säsongsbetonat där den växer. I Sverige kan du köpa fryst molokhia i många butiker och alltså laga rätten när du vill. Molokhia serveras ofta med ris eller bröd, och kan kompletteras med kyckling eller fisk. Rätten är känd för att vara väldigt mättande.
Gör så här
-
Värm kycklingbuljongen på låg värme tills den precis börjar sjuda, cirka 3 minuter, sänk sedan värmen. Lägg i molokhia i buljongen och rör om tills den blandats med vätskan. Lägg i koriander och vitlök och låt sjuda utan lock i 5 minuter. Det är viktigt att den inte kokar.
-
Stöt vitlök, korianderfrön och salt i en mortel tills det blir en slät pasta. Värm 2 matskedar ghee, lägg i vitlök- och kryddpastan och tillaga under konstant omrörning i 1–2 minuter.
-
Häll kryddpastan i molokhian, blanda och servera.
Ingredienser (4 pers)
-
350 ml kycklingbuljong
-
400 g fryst hackad molokhia, tinad
-
2 matskedar färsk koriander, hackad
-
2 vitlöksklyftor, hackade
-
Salt och svartpeppar efter smak
-
Kryddpasta
5 medelstora vitlöksklyftor, hackade
-
1,5 tsk korianderfrön
-
2 matskedar ghee
-
Salt efter smak
Vin som passar till molokhia:
Sauvignon blanc
Chenin blanc
Torr riesling
Pinot gris/Pinot grigio