Kan mojito vara drinken som alla älskar? Mycket möjligt, om du frågar oss. Härligt sötsyrlig av limen och sockerlagen och underbart aromatisk tack vare myntan. Använd en rom av god kvalitet, och försök gärna hitta en ordentlig bunt med mynta med kraftig smak.
Gör så här
- Lägg myntan i handflatan och slå ett hårt slag för att “väcka” den.
- Kombinera rom, sockerlag, limejuice, mynta och en nypa salt i en shaker. Fyll shakern med is.
- Skaka drinken i 15 sekunder och sila upp den i ett highballglas med krossad is.
- Toppa med sodavatten och garnera med en kvist mynta.
Ingredienser (1 drink)
6 cl ljus rom
3 cl sockerlag
3 cl färskpressad limejuice
10 myntablad + en myntakvist att dekorera med
En nypa salt
Sodavatten
Krossad is
Varifrån kommer mojito?
Mojiton härstammar från Kuba och har numera i det närmaste status som nationaldrink i hemlandet.
Kan man göra mojito utan sockerlag?
Visst kan man det. Oftast görs faktiskt mojiton med rörsocker eller strösocker. Att använda sockerlag gör det dock enklare att kontrollera sötman i drinken. Av den anledningen har vi valt att använda just sockerlag i vårt recept.
Hur uttalas mojito?
Det beror på var i världen man befinner sig. På Kuba och i Sydamerika uttalas drinken ungefär i stil med “mo-hito”, medan man i Spanien snarare säger “mo-chito”. Vad man än väljer att kalla den är det bara att konstatera att det är en försvinnande god cocktail.
Se alla våra romdrinkar.