Matplatsens friterade manchego med plommonmarmelad

Victoria Riis driver mat- och livsstilsbloggen Matplatsen på Amelia, och det populära instagramkontot med samma namn. Med en lägenhet i Torrevieja är det kanske inte konstigt att Spanien ligger Victoria extra varmt om hjärtat.

Tillsammans med Vinoteket har Victoria tagit fram en exklusiv spansk vinlåda för dig som vill njuta av riktigt bra och prisvärda spanska viner som passar perfekt till tapas och mycket annat.

Köp Victorias vinlåda här!

Här delar Victoria med sig av receptet på en favorittapa som passar extra bra till vinlådan: friterad manchego med plommonmarmelad.

Gör så här

  1. Skär plommonen i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med en urskrapad vaniljstång, kardemumma och syltsocker. Koka upp och låt koka ca 3–5 min tills plommonen mjuknat. Häll upp i rena burkar och låt svalna.

  2. Värm oljan till 180 °C (Victoria använder fritös men det går lika bra i kastrull). Skär osten i ca 1 cm tjocka skivor. Häll upp mjöl + lite salt i en skål, ägget lätt uppvispat i en skål och ströbrödet i en annan skål.

  3. Doppa först osten i mjölet, sedan ägget, sedan ströbrödet. Se till så det täcker ordentligt (annars rinner osten lätt ut vid friteringen). Sänk ner dem i oljan och fritera ca 2 min tills osten smält och ytan fått fin färg.

Ingredienser (2 portioner)

  • Friterad manchego

  • 150 g manchego

  • 1 1/2 dl vetemjöl

  • 2 ägg

  • salt

  • 2 dl panko ströbröd

  • olja att fritera i

  • Plommonmarmelad

  • ca 250 g plommon

  • 1/2 vaniljstång

  • 1 nypa malen kardemumma

  • 250 g syltsocker

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept