Matiga våfflor: en twist på den klassisk våfflan
Våfflor och våffeljärn har faktiskt funnits sedan sena medeltiden, i Grekland. De moderna våfflorna och våffeljärnen är dock ett arv från 1800-talets Belgien, Tyskland och Frankrike. Från början gjordes våfflor i kloster, som en utveckling av tillverkningen av oblater, alltså det lilla brödet som äts vid nattvard. Matiga våfflor har blivit populära de senaste åren, historiskt har det varit vanligare med efterrättsvåfflor. Det finns dock lokala traditioner i vissa delar av världen där matiga våfflor har bakats i århundraden. Ett exempel är belgiska våfflor som ofta serveras med toppings som ost, ägg och skinka. I USA kan du också beställa matiga våfflor på diners. Där är det vanligt att äta dem med bacon.
Matiga våfflor kan toppas på samma sätt som galettes
I vårt recept på matiga våfflor har vi inspirerats av hur man gör dem i Frankrike. Vårt recept fungerar även till galettes, om du inte har ett våffeljärn utan gör dem i stekpanna. Använd bara lite mer mjölk så att smeten blir något tunnare.
För att lyckas riktigt bra med våfflor är det viktigt att toppingen inte är för blöt, du vill att de ska vara maximalt frasiga. Bakpulvret behöver också lite tid på sig för att verka så låt smeten vila en stund innan du gräddar våfflorna. Överdriv inte vispningen av våffelsmeten för då kan våfflorna bli sega i konsistensen.
Gör så här
-
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
-
Vispa ihop ägg och mjölk separat.
-
Blanda de våta ingredienserna med de torra och vispa till en jämn smet. Smält smöret och rör ned det. Låt smeten vila i 30 minuter.
-
Rosta nötterna snabbt i en torr panna.
-
Fräs schalottenlöken i lite smör tills den mjuknat, tillsätt spenaten och fräs i ytterligare en minut.
-
Hetta upp våffeljärnet och smörj med lite smör eller olja. Häll i lagom mycket smet och grädda enligt järnets anvisningar.
-
Fördela toppingen och servera dina matiga våfflor direkt.
Ingredienser (4 pers)
-
3,5 dl vetemjöl
-
2 tsk bakpulver
-
1/2 tsk salt
-
2 ägg
-
4 dl standardmjölk
-
100 g smör
-
100 g riven ost
-
1 scharlottenlök
-
2 dl färsk spenat, hackad
-
0,5 dl rostade pinjenötter eller valnötter, hackade
Vin som passar till matiga våfflor:
Dessertvin