Mac and cheese är en hemtrevlig och värmande rätt som alla kan göra med vårt recept.
Mac and cheese är en amerikansk klassiker
Mac and cheese är älskad comfort food som många förknippar med USA, men som ursprungligen kommer från Europa. Idag är det en omtyckt rätt över hela världen. Inte minst många barnfamiljer gör mac and cheese regelbundet, eftersom det är så lätt att få ett bra resultat.
Valet av ost är nyckeln till en god mac and cheese
En självklar anledning till varför mac and cheese är så populär är att det blir så gott, trots att det är så lätt att laga rätten. Det är också väldigt lätt att variera mac and cheese och tillföra fler ingredienser, som till exempel bacon, karamelliserad lök, spenat eller broccoli. Vill du göra en lyxversion hyvlar du över lite tryffel just innan serveringen. För att lyckas med mac and cheese är det viktigt att välja ost med god smältbarhet och att inte koka pastan för länge. Genom att ha mer än en typ av ost får rätten ett större smakdjup.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Sprid ut brödbitarna på en plåt, ringla över smält smör, salta och peppra. Rosta i ugnen i 5–6 minuter, eller tills bitarna är torra.
-
Koka pastan enligt anvisningarna, men ta av den 2 minuter tidigare än vad som är angivet. Häll av pastavattnet.
-
Smält smöret i en kastrull. Fräs vitlök och senapspulver i en minut. Vispa ner mjölet och låt det puttra i en minut. Tillsätt mjölken och grädden under konstant vispning och låt det koka upp. Låt såsen sjuda i 5 minuter tills den tjocknar. Rör om hela tiden annars är det stor risk att den bränns vid. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt cheddarn och hälften av parmesanosten.
-
Blanda ner den avrunna pastan i såsen tillsammans med lite salt och peppar. För över till en ugnsfast form.
-
Strö över krutongerna och resten av parmesanosten. Grädda i ugnen i 20 minuter, eller tills gratängen är gyllenbrun och osten smält.
Ingredienser (4 pers)
-
50 g vitt bröd, skuret i små bitar
-
2 msk smör, plus 1 msk smält smör
-
350 g makaroner (välj gärna en ihålig sort som tar upp såsen bra)
-
1 vitlöksklyfta, finhackad
-
1 tsk senapspulver
-
3 msk vetemjöl
-
250 ml standardmjölk
-
250 ml grädde
-
250 g riven cheddar
-
50 g riven parmesan
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till mac and cheese
Grenache
Lambrusco
Riesling