Lemoncurd är den brittiska gastronomins pärla
Lemoncurd är en ljuvligt syrlig kräm med rötter i det brittiska köket. Där är den en stapelvara. Dess ursprung kan spåras tillbaka till kokböcker från det tidiga 1800-talet. Ursprungligen var lemoncurd en blandning av citronsaft och grädde, men med tiden har receptet förfinats till den smakrika och mjuka kräm vi känner till idag. Nu görs lemoncurd på en blandning av äggulor, socker, smör, citronjuice och citronzest.
Tillagning av lemoncurd kräver en varsam hand. Det handlar om att få en bra konsistens och rätt balans mellan syra och sötma. Det underlättar om du gör din lemoncurd i ett vattenbad istället för direkt i kastrullen. Undvik gärna att vispa med en metallvisp eftersom metallen kan reagera med syran i curden. För att få en tjockare lemoncurd kan du prova att byta ut en eller två äggulor mot hela ägg.
Lemoncurd kan användas på många sätt
Lemoncurd kan användas som smaksättning eller som ett tillbehör. I England finns det en lång tradition av att servera lemoncurd tillsammans med nybakta scones. Krämen kan också fungera som fyllning i kakor, på tårta eller som en spännande twist i en cheesecake. I den klassiska lemon meringue-pajen har lemoncurd huvudrollen. Lemoncurd passar också tillsammans med en rad salta pålägg på en smörgås, som brieost och kalkon. Lemoncurd håller sig i två veckor i kylskåp i en lufttät behållare. Den kan även frysas för lång hållbarhet. Tina den då i kylskåp över natten.
Gör så här
-
Fyll en kastrull med 5 cm vatten och koka upp. Placera en glasskål ovanpå kastrullen och sänk värmen.
-
Blanda äggulor, strösocker, citronzest, citronsaft och eventuellt lite salt i skålen. Vispa tills allt är väl blandat, fortsätt sedan vispa tills din lemoncurd är lagom tjock. Det tar cirka 10 minuter. Om curden inte tjocknar, öka värmen något och fortsätt vispa.
-
Ta bort från värmen. Vispa ner det skivade smöret i curden.
-
Häll lemoncurden i en steriliserad burk eller skål och placera en bit plastfolie direkt ovanpå så att den nuddar curdens yta. Det förhindrar att det bildas skinn.
-
När den har svalnat kan plastfolien tas bort.
Ingredienser (4 pers)
-
4 stora äggulor
-
1 ? dl (134 g) strösocker
-
1 msk citronzest (från cirka 1 citron)
-
0,8 dl färsk citronsaft (2–3 citroner)
-
6 msk osaltat smör, rumstempererat och skuret i 6 bitar
-
En liten nypa salt (betydligt mindre än ett kryddmått)
Vin som passar till Lemoncurd:
Moscato
Sauternes