Enkelt recept på lemon posset
Lemon posset har en fascinerande historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Ursprungligen var posset en medicinsk dryck som serverades varm som en kur mot förkylningar. Den moderna versionen med citrus och grädde i, som äts kall, kom till under 1900-talet. För att göra en lemon posset behöver du bara tre ingredienser – grädde, socker och citroner. Det som gör lemon posset så speciellt är den unika kemiska reaktionen som sker när grädde, socker och citronsaft värms upp tillsammans. Värmen denaturerar proteinerna i grädden, vilket gör att den tjocknar och får en krämig konsistens. Citronsyran hjälper till att stabilisera blandningen och förhindrar att den skär sig. Det är viktigt att inte koka blandningen för länge, då kan den bli grynig.
Så serverar du din lemon posset
Lemon posset kan varieras på flera sätt. Du kan göra den med olika citrusfrukter eller tillsätta en skvätt likör, som Cointreau eller Grand Marnier, för en lyxig touch. Att ha vaniljextrakt eller äkta vanilj i efterrätten är också mycket vanligt. Det är en enkel dessert att förbereda i förväg för fester och kan serveras i individuella portioner. För en extravagant presentation som ändå är lätt att fixa kan du servera lemon posset i urgröpta citrusfrukter. När det gäller servering, är lemon posset bäst när den presenteras enkelt i små behållare och garneras för en snygg och, om du så önskar, färgglad presentation.
Gör så här
-
Häll grädden och sockret i en kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret är helt upplöst.
-
Ta kastrullen från värmen och rör ner citronsaften och det rivna citronskalet.
-
Häll upp blandningen i portionsglas, urgröpta citroner eller små skålar.
-
Låt smeten svalna helt innan du ställer in den i kylskåpet i minst 4 timmar, eller över natten.
Vin som passar till lemon posset:
Dessertvin
Sauternes