Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lasagne med pumpa

Pumpalasagne är som en kram för dina sinnen på årets läskigaste dag. Varva lager av pasta, krämig bechamelsås, ost och mjuka pumpatärningar som doftar muskot och italienska örter. Bästa Halloween-maten för både stora och små.

Ska du göra en pumpalykta till Halloween och har svårt att hitta ett bra recept på vad du ska göra med innehållet? Vi har svaret. Vår pumpa-lasagne doftar kanel, kardemumma och italienska örter. Dessutom gör den söta pumpan, den krämiga vita såsen och massor av mozzarella att den blir helt oemotståndlig. Inte alls svår att laga. Förberedelserna tar cirka 40 minuter följt av cirka 30 minuter i ugnen.

Sätt igång!

Gör så här:

  1. Börja med béchamelsåsen. Häll mjölken i en kastrull, tillsätt muskot, salt och svartpeppar. Koka upp.
  2. Under tiden, i en annan kastrull, smält smöret och tillsätt mjölet. Rör om snabbt med en visp tills det blir fint gyllene.
  3. Tillsätt den varma mjölken medan du vispar. Koka tills béchamelsåsen har tjocknat. Ställ åt sidan.
  4. Dags att förbereda pumpan. Ta bort skal och frön. Skär i 1 cm stora tärningar. 
  5. Hacka en kvist rosmarin fint och lägg den i en kastrull med olja och de skalade och krossade vitlöksklyftorna. Låt oljan ta smak en stund på medelhög värme (var försiktig så att vitlöken inte bränns!) och tillsätt sedan den tärnade pumpan.
  6. Tillsätt salt, peppar och muskotnöt. Rör om ordentligt och lägg på ett lock. Sänk temperaturen och låt koka i 15-20 minuter. Pumpan frigör vätska så du behöver inte tillsätta vatten. Kontrollera ändå att den inte torkar ut och rör om då och då. Pumpan ska koka tills helt mjuk. 
  7. Skär mozzarella-osten i små tärningar medan pumpan kokar. 
  8. När pumpan är färdigkokt häll hälften av den i béchamel-såsen och rör om.
  9. Dags att komponera lasagnen: lägg ett lätt lager pumpa-béchamelsås på botten av en 20x30 cm stor form, lägg 3 pastaplattor bredvid varandra och strö över mer pumpa-béchamelsås. Tillsätt lite tärnad pumpa, mozzarella och parmesan mellan varven. Täck med pastaplattor och upprepa i 5 lager.
  10. Toppa även det sista lagret väl och lägg salviablad ovanpå. Peppra, salta och rigla över lite olja. 
  11. Grädda i förvärmd ugn i 180° i ca 30 minuter.
  12. Ta ut ur ugnen och låt svalna i några minuter.
  13. Servera!

Ingredienser (form 20x30cm)

ca 15 st lasagneplattor

Mozzarella 4 st à 125 gram

150 gram riven parmesan

Olivolja

Salvia 

Svartpeppar

Bechamelsås

1 liter mjölk

100 gram smör

1 2/3 dl vetemjöl

Muskotnöt

Salt

Till pumpafyllningen

1,8 kg pumpa

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja 

1 kvist rosmarin

1/2 tsk kardemumma

1/2 tsk kanel

1/2 tsk muskotnöt

Salt

Svartpeppar

Vintips!

Servera ett fruktigt vin till. Ett vitt gjort på druvsorten Grüner Veltliner från Österrike t.ex., eller ett kraftigare Sauvignon Blanc från Nya Zeeland som lagrats på ekfat. Gott även till ett lättare, rött vin såsom ett på druvsorten Pinot Noir eller Gamay.

Buon apetito!

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept