Saftiga köttbullar smaksatta med persilja och parmesan, serverade i tomatsås till spaghetti. En riktig publikfriarrätt, om du frågar oss!
Gör så här
-
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och fräs lök och vitlök tills de har mjuknat men inte fått färg.
-
Krossa tomaterna för hand.
-
Tillsätt tomater och vitt vin och låt puttra under tiden som köttbullarna görs.
-
Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
-
Nu till köttbullarna. Börja med att ta bort skinnet på salsiccian.
-
Lägg köttet från salsiccian i en skål tillsammans med kalvfärsen, muskot, persilja, parmesan, ägg, ströbröd, salt och svartpeppar.
-
Forma stora köttbullar och bryn dem runtom i stekpanna.
-
Smaka av såsen och tillsätt eventuellt en nypa socker.
-
Tillsätt köttbullar och basilika till såsen och låt koka i några minuter, tills köttbullarna är helt klara.
-
Servera pastan i djupa tallrikar och toppa med tomatsås, köttbullar och parmesan.
Ingredienser (4 pers)
400 g pasta, gärna spaghetti
Köttbullar
200 g kalvfärs
150 g salsiccia
30 g panko-ströbröd
25 g finriven parmesan
1 ägg
Finhackad persilja
1 nypa malen muskotnöt
Salt och svartpeppar
Tomatsås
Olivolja
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
2 burkar hela, skalade tomater
1 dl torrt vitt vin
En näve basilika, strimlad
1 nypa socker
Salt och svartpeppar
Vin som passar till köttbullar i tomatsås
Chianti
Sangiovese
Barbera
Vad heter köttbullar i tomatsås på italienska?
På italienska kallas rätten för polpette al sugo och det lär finnas lika många recept som det finns nonnas i Italien.
Kan man använda nötfärs i köttbullar med tomatsås?
Visst kan man det. Här är det fritt fram att laborera med olika typer av färs precis som man behagar. I det här receptet har vi valt att kombinera kalvfärs med salsicciafärs, men visst kan man också utesluta salsiccian helt. Ersätt den i så fall med samma mängd valfri färs. När vi inte gör köttbullar på kalvfärs gillar vi att göra vår polpette på lammfärs.
Måste man servera köttbullar i tomatsås med spaghetti?
Det måste man absolut inte! Traditionellt serveras polpette al sugo med polenta, en sorts majsgröt som är otroligt populär i Italien.