Kimchi jjigae är en traditionell koreansk gryta med kimchi som har blivit allt populärare även utanför landets gränser. Smaken av kimchi jjigae är både syrlig, het och umamirik.
Kimchi jjigae har funnits i århundraden och har utvecklats över tid. Kimchi, den fermenterade kålen som ger grytan dess namn, är en grundpelare i koreansk matkultur och har använts i matlagning i över tusen år. Kimchin ger en komplex arom som balanseras med en buljong, vars ingredienser kan variera. Jjigae betyder gryta eller stuvning, och kimchi jjigae är en mäktig och värmande rätt som är särskilt populär på vintern i Korea. Lök, vitlök, miso och koreanska chilipasta ingår ofta. Om du tycker grytan blir för sur kan du tillsätta en mindre mängd socker. Fläsk, nötkött, skaldjur, kyckling eller tofu kan användas som proteinkälla och på så sätt är kimchi jjigae en mångsidig rätt.
Så lyckas du med kimchi jjigae
En bra kimchi är nyckeln till en god kimchi jjigae. Välj en kimchi med en balanserad smak av syra och hetta. Kimchi finns att köpa i många butiker i Sverige men är också lätt att göra själv. Kimchi jjigae är ofta en huvudrätt och serveras vanligtvis med ris. Ris absorberar smakerna från grytan och gör den till en komplett måltid. Man kan även servera kimchi jjigae med andra koreanska sidorätter som kimchi, bibimbap eller japchae.
Gör så här
-
Skär fläsksidan i bitar och lägg i en skål. Häll över risvinet och några nypor svartpeppar och låt marinera i 15–20 minuter.
-
Hetta upp en kastrull eller gryta och fräs fläskbitarna tills de fått färg. Ta upp fläsket och lägg åt sidan.
-
I samma kastrull fräser du shiitakesvampen och salladslöken tills de mjuknat.
-
Lägg tillbaka fläsket i kastrullen och tillsätt kimchi. Fräs ytterligare någon minut. Häll i vattnet och rör om.
-
Tillsätt chiliflakes, chilipasta, soja, vitlök och svartpeppar efter smak. Justera mängden chili efter hur starkt du vill ha det.
-
Låt grytan sjuda på medelvärme i cirka 15–20 minuter, eller tills köttet är mört och smakerna har utvecklats.
-
Servera din kimchi jjigae varm med ris.
Ingredienser (4 pers)
-
200 g fläsksida
-
1 msk risvin (mirin)
-
1,5 dl kimchi, hackad
-
50 g shiitakesvamp, tunt skivad
-
En halv salladslök, tunt skuren
-
1,4 dl vatten
-
1 msk chiliflakes, gärna gochugaru
-
1 tesked chilipasta, gärna gochujang
-
1 msk soja
-
2 vitlöksklyftor, hackade
-
Svartpeppar efter smak
Vin som passar till kimchi jjigae
Riesling
Gewürztraminer
Chenin blanc