Kåldolmar är en varm och mättande klassiker som alltid går hem. Vårt kåldolmar-recept lägger grunden för en prisvärd middag att se fram emot!
En svensk klassiker med anor från medeltiden
Kåldolmar är en älskad klassiker inom svensk husmanskost. Kåldolmar består av en fyllning av köttfärs, ris, kryddor och lök, inlindat i vitkålsblad. De tillagas i en smakrik buljong. Rätten finns i många andra länder i Europa och kan varieras med olika fyllningar och tillagningsmetoder. Vårt kåldolmar-recept har anor som sträcker sig så långt tillbaka som till medeltiden. Traditionellt tillagas kåldolmar med nötfärs, men fläskfärs, en blandning av båda eller vegetarisk färs, kan också användas. Vilken typ av kål som används varierar beroende på region och personlig preferens. Vitkål är vanligast i svenska recept på kåldolmar, men savoykål och grönkål kan också ge en god smak. Kåldolmar är goda, billiga och näringsrika. De anses vara en vardagsrätt i Sverige, men ett kåldolmar-recept kan också anpassas så att rätten passar fint vid festliga tillfällen.
Så lyckas du med kåldolmar
För att få ett bra resultat är det viktigt att använda färska kålblad och se till att de är mjuka och böjliga innan du fyller dem. Rulla kåldolmarna tätt så att fyllningen inte faller ut under tillagningen. Kåldolmar kan serveras med många olika tillbehör men kokt potatis, gräddsås och lingonsylt är en svårslagen kombination. Skyn som kåldolmarna kokat i kan också användas som bas till en god sås om du reder den. Det går utmärkt att frysa kåldolmar du gjort med hjälp av vårt recept.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 °C.
-
Skär ut rotstocken ur vitkålshuvudet och koka kålbladen i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter tills de mjuknar.
-
Koka riset i vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
-
Blanda färs, ris, lök, ägg, ströbröd, salt, peppar och timjan i en skål.
-
Fyll varje kålblad med en klick av färsblandningen.
-
Vik ihop kålbladen till fina dolmar.
-
Smörj en ugnsform och lägg i kåldolmarna.
-
Häll över buljong och grädde.
-
Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen i cirka 1 timme.
-
Ta bort folien och baka i ytterligare 15 minuter tills kåldolmarna är genomstekta.
-
Servera kåldolmarna varma med kokt potatis och lingonsylt.
Vin som passar till kåldolmar