Jordnötssås är en krämig och smakrik sås med en balanserad blandning av syrligt, salt och umami.
Jordnötssås är väldigt mångsidig
Jordnötssåsen är smakrik och mångsidig och har sina rötter i Asien. Där görs den i olika varianter i länder som Indonesien, Thailand och Kina. Det är också en sås som kommit att bli vanlig långt utanför Asien, kanske för att den är enkel att göra och passar till så mycket.
Jordnötssås kan ätas både varm och kall. Den serveras ofta som ett smakrikt komplement till satayspett, alltså grillade köttbitar på spett. Den passar också utmärkt till nudlar och kan användas som smaksättning i till exempel en wok eller gryta. Prova också att använda jordnötssås som dip till grillade grönsaker.
Lyckas med jordnötssås
Jordnötssåsens karakteristiska smak kommer främst från rostade jordnötter, som malts eller mixats tills de fått en krämig konsistens. Om du hittar ett jordnötssmör med få tillsatser kan du använda det med ett hyggligt resultat. I det här receptet på jordnötssås gör vi den dock från grunden. Kokosmjölk, vitlök, chili, limejuice och fisksås är andra vanliga ingredienser i den här såsen. Experimentera gärna med olika ingredienser i din jordnötssås.
Gör så här
-
Rosta jordnötterna under omrörning i en torr panna tills de fått färg, det tar 1–2 minuter.
-
Bearbeta jordnötterna i en mixer eller mortel så att du får ett jämnt smör. Tillsätt eventuellt lite vatten om det blir för klumpigt.
-
Blanda limejuice, honung, fisksås, tabasco, vitlök och jordnötssmör tills det har blivit en jämn smet.
-
Tillsätt kokosmjölken, blanda ihop i en kastrull och värm på låg värme i cirka 5 minuter.
Ingredienser (4 pers)
-
Juice från en halv pressad lime
-
1 tsk honung
-
Tabasco, efter tycke och smak
-
1 msk fisksås
-
1/2 vitlöksklyfta, fint riven
-
0,75 dl osaltade jordnötter
-
165 ml kokosmjölk
Vill du testa en kryddigare variant? Prova då vårt recept på sataysås med röd currypasta.
Vin som passar till jordnötssås
Riesling