Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Jordgubbskräm

Smaken av jordgubbskräm är djupt rotad i den svenska sommaren och väcker minnen av lata dagar i solen. 

Lättlagad jordgubbskräm

Jordgubbskräm är en klassisk svensk dessert som har njutits i många generationer, särskilt under sommarmånaderna när det finns svenska jordgubbar i butiker och trädgårdsland. Jordgubbskräm är enkel att tillaga och kan varieras på många olika sätt. Traditionellt görs jordgubbskräm genom att du kokar jordgubbar med socker och vatten. Ibland tillsätts potatismjöl eller majsmjöl för en tjockare konsistens. Bäst resultat får du om du använder färska jordgubbar som är mogna, saftiga och fulla av smak.

Jordgubbskräm serveras ofta med mjölk eller grädde och toppas ibland med färska myntablad för extra fräschör. Jordgubbskräm kan också användas som fyllning i tårtor eller bakverk, vilket ger en saftig och somrig smak. 

Olika smaksättningar

När det gäller varianter av jordgubbskräm, så kan man experimentera med olika smaksättningar som vanilj eller kardemumma, eller kombinera jordgubbar med andra bär som hallon eller blåbär. En modern variant är att använda chiafrön istället för majsstärkelse som förtjockningsmedel. Det ger krämen en annorlunda textur samtidigt som du får med fler näringsämnen. Jordgubbskräm kan också göras med frysta jordgubbar, vilket gör det möjligt att njuta av denna dessert året runt. 

Jordgubbar har en naturlig sötma, hur mycket socker som ska tillsättas till jordgubbskrämen är därför en fråga om tycke och smak. Vårt recept på jordgubbskräm är traditionellt, men känn dig fri att experimentera! Krämen håller, tack vare sockret som är konserverande, flera dagar i kylskåp.

Gör så här

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna.

  2. Lägg jordgubbar, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter på svag värme utan lock. Rör om då och då med en slev och mosa jordgubbarna när de blivit mjuka.

  3. Blanda majsstärkelse med kallt vatten i en skål. Rör ut till en slät smet.

  4. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa försiktigt ner majsstärkelsesmeten i jordgubbskrämen. Rör om noggrant tills allt är väl blandat.

  5. Smaka av krämen och tillsätt eventuellt mer socker eller majsmjöl om du vill ha en sötare eller tjockare kräm. Vill du att den ska vara helt slät passerar du krämen genom en sil.

  6. Häll jordgubbskrämen i en skål och låt den svalna helt i rumstemperatur. Du kan täcka skålen med plastfolie för att förhindra att en hinna bildas på ytan.

  7. Servera krämen kall.

Ingredienser (4 pers)

  • 350 gr färska jordgubbar

  • 1 dl strösocker

  • 3 och 1/3 dl vatten + extra för att röra ut majsstärkelsen

  • 4 och 2/3 msk majsstärkelse

Vin som passar till jordgubskräm:

Dessertvin

Sauternes

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept