Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Jollof Rice

Jollof rice är en ikonisk risrätt med rötter i Västafrika. Den är kryddig och smakrik och har blivit en favorit över hela den afrikanska kontinenten och har även vunnit popularitet internationellt.

Jollof rice med chili

Jollof rice har sitt ursprung i Senegal men är också populär i andra västafrikanska länder som Nigeria, Ghana och Gambia. Varje land har sin egen unika tolkning av rätten, men gemensamt för dem alla är den rika smaken av tomater, chili, och olika kryddor. Smaken kan variera från mild till mycket stark, beroende på vilka chilisorter som används.

Lyckas med jollof rice

Jollof rice är en mångsidig rätt som kan varieras i det oändliga. Du kan till exempel tillsätta kött, fisk, grönsaker eller bönor. Rätten serveras ofta som huvudrätt tillsammans med andra västafrikanska specialiteter som stekt plantain, kyckling eller köttbullar. För att lyckas med jollof rice hemma är det viktigt att använda långkornigt ris och att låta rätten puttra långsamt så att smakerna hinner utvecklas. En bra balans mellan sött, salt och kryddigt är nyckeln till en lyckad jollof rice.

Gör så här

  1. Blanda tomater, röd paprika, lök, habanero, chili, vitlök och 350 ml köttbuljong i en blender. Mixa tills du har en slät puré.

  2. Häll purén i en kastrull, täck den delvis med ett lock för att förhindra stänk, och koka upp på medelhög värme.

  3. Sänk värmen och reducera vätskan till hälften, det tar cirka 30 minuter. Rör om och skrapa i botten då och då så att det inte bränns fast. Ställ åt sidan.

  4. Hetta upp 2 msk (30 ml) olja på medelhög värme i en 4- eller 5-liters kastrull.

  5. Tillsätt hälften av den skurna löken tillsammans med lagerblad, curry, salt och peppar. Koka upp och rör om tills blandningen doftar härligt och löken mjuknat något, cirka 3 minuter.

  6. Rör i tomatpuré och smör, låt det puttra. Rör om kontinuerligt, tills tomatpurén mörknar, det tar cirka 3 minuter. Häll i 350 ml köttbuljong och reducera i 15 minuter.

  7. Rör i grytbasen du gjort och koka upp över hög värme. 

  8. Tillsätt ris och täck kastrullen med lock.

  9. Sänk värmen till lägsta möjliga och koka i 20 minuter, ta av locket och rör om försiktigt.

  10. Täck kastrullen igen och koka tills all vätska har absorberats, cirka 15 minuter.

Ingredienser (4 pers)

  • 60 ml vegetabilisk olja

  • 1 rödlök, tunnt skivad

  • 3 lagerblad

  • 2 tsk curry

  • 2 msk tomatpuré

  • 12 g saltat smör

  • 350 ml köttbuljong

  • Salt och svartpeppar efter smak

  • 400 g basmatiris

  • 1 plommontomat

  • Grytbas:
    475 g plommontomater

  • 1 röd och en gul paprika, urkärnade och hackade

  • 1 röd lök, grovt hackad

  • 1/4 habanero, urkärnad och hackad

  • 1 röd chili, urkärnad och hackad

  • 2 vitlöksklyftor

  • 350 ml köttbuljong

Vin som passar till jollof rice:

Zinfandel

Grenache

Pinot noir

Malbec

Chenin blanc

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept