Jerk chicken är en av de mest älskade rätterna i Karibien. Kycklingen blir otroligt smakrik, saftig och mör om du följer vårt traditionella recept.
Jerk chicken får sin komplexa smak av rökspån och marinad
Det jamaicanska köket är känt för att kombinera afrikanska och europeiska influenser i en unik karibisk mix. Jerk chicken är ett exempel på detta. Ursprungligen var det en rätt som serverades när det var fest, men idag är jerk chicken en del av jamaicansk kultur och historia som kan upplevas även till vardags. Det hålls en jerk chicken-festival varje år i Karibien där det bland annat tävlas i att laga rätten.
Traditionellt kryddad jerk chicken har en komplex smakprofil med en tydlig rökighet, hetta och en subtil sötma. På Jamaica grillas kycklingen över ved från trädet Pimenta dioica, som även ger oss kryddpeppar. I vårt recept inkluderar vi inte detta då det kan vara svårt att få tag i. Vi rekommenderar dock att du använder rökflis från till exempel hickory vid grillningen.
Jerk Chicken marineras i en kryddblandning kallad “jerk spice”. Här finns det inget exakt recept men vår version av jerk chicken avviker nog inte så mycket från hur originalet smakar. Jerk chicken kan användas på många olika sätt. Det är en perfekt fyllning i tortillas, på pizza eller i tacos. Till vardags fungerade även ris och ärtor utmärkt som tillbehör. Är det fest i Karibien serveras ofta jerk chicken med friterade degknyten.
Gör så här
-
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en stor skål.
-
Lägg i kycklingen och marinera helst över natten, men minst i fyra timmar. Om marinaden inte täcker kycklingdelarna behöver bitarna vändas ett par gånger.
-
Blötlägg rökspån i 15 minuter.
-
Förbered grillen för indirekt grillning.
-
Låt kycklingen rinna av.
-
Lägg grillspån på kolet.
-
Placera kycklingbitarna på grillgallret och grilla dem på indirekt värme tills de är genomstekta, cirka 30 minuter. Vänd kycklingen då och då och pensla med resterna av marinaden under tiden du grillar.
-
Servera med sallad och ris eller tortillas.
Ingredienser (4 pers)
-
1,5 kg färsk kyckling i 8 bitar
-
2 msk neutral olja
-
2 dl rökspån
-
Marinad
-
2 msk olivolja
-
2 msk soja
-
2 msk limesaft
-
1 msk vitvinsvinäger
-
1 msk honung
-
4 rivna eller finhackade vitlöksklyftor
-
1 msk färsk riven ingefära
-
1 tsk malen kryddpeppar
-
1 tsk malen kanel
-
1 tsk riven muskotnöt
-
1 tsk salt
-
1/2 tsk svartpeppar
-
1 tsk chilipulver
Vin som passar till jerk chicken