Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Italiensk maräng

Italiensk maräng är en luftig och krämig maräng med en intensiv sötma – och den smälter bokstavligt talat i munnen.

Italiensk maräng görs med sockerlag

Maräng görs på socker och äggvita, men beroende på hur du gör kan du få helt olika resultat. Italiensk maräng skiljer sig från den traditionella franska marängen, som är den vanligaste varianten även i Sverige. Den tillagas på ett annat sätt och får en annan konsistens. Istället för att vispa rumstempererade äggvitor med socker görs italiensk maräng genom att sockerlag hälls över äggvitor som redan har vispats. På så sätt får du en tjockare maräng som är mjuk men ändå stabil i konsistensen. Denna maräng har andra användningsområden än fransk maräng, som har en porös konsistens.

Så använder du en italiensk maräng

Italiensk maräng är perfekt att använda som fyllning i en paj. Italiensk citronmarängpaj är en klassiker bland efterrätter. Du kan också göra semifreddo genom att blanda marängen med vispad grädde och frukt, för att skapa en sval och lätt dessert. Ett annat trevligt sätt att använda italiensk maräng är att spritsa den i vackra mönster som dekoration på en tårta. Ofta bränner man toppen av marängen för att få fram fler smaker och för att den ska bli krispig och få färg.

Italiensk maräng kräver viss teknik och du behöver följa vårt recept noga för att få ett perfekt resultat. Det är viktigt att koka sockerlagen till rätt temperatur för att marängen ska bli stabil.

Vispa äggvitan och sockerlagen på hög hastighet för att få en luftig och glansig maräng.

Gör så här

  1. Koka upp vatten och socker till 120–125 °C, läs av med termometer. Låt sedan temperaturen sjunka till cirka 110 °C. 

  2. Vispa äggvitan med elvisp tills du fått ett hårt skum.

  3. Häll sockerlagen över äggvitan i en tunn stråle medan du fortsätter att vispa kraftigt med elvispen. Fortsätt tills marängen är kall.

Ingredienser (4 pers)

  • 300 g strösocker

  • 100 g vatten

  • 150 g äggvita

Vin som passar till italiensk maräng:

Dessertvin

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept