Hovmästarsås är en klassisk svensk sås som ofta serveras med gravad lax. Du kan göra den själv på några minuter.
Hovmästarsås har allt när det kommer till smak
Hovmästarsås har en karaktäristisk smakprofil med en kombination av sötma och skärpa. Det är en kombination av vinäger, senap, socker och dill som är grunden i en hovmästarsås. Sen går det att lägga till fler kryddor för att få en mer komplex smak. Hovmästarsås ska ha en krämig konsistens. Det uppnås genom att vegetabilisk olja tillsätts, droppe för droppe. Om du häller i oljan för snabbt kan såsen skära sig. På bättre restauranger gjordes såsen från början av hovmästaren, direkt vid gästernas bord, därav namnet “hovmästarsås”.
Vilken senap du väljer att ha i såsen är ganska avgörande för hur den kommer att smaka. Om du vill ha en lite mildare variant, men bara har stark senap hemma, går det bra att blanda i lite creme fraiche eller vispad grädde. Enligt vissa recept kan hovmästarsås smaksättas med någon tesked konjak.
Servera din hovmästarsås med olika rätter
Hovmästarsås är mycket vanlig vid festliga svenska sammanhang, särskilt under högtider som jul och midsommar. Hovmästarsås passar framförallt till gravad och rökt lax, men du kan också prova att ha den som ett komplement till kyckling, till en omelett eller på en smörgås med en bit kokt skinka.
Gör så här
-
Kör dill och socker i en matberedare. Sockret ska lösa upp sig. Blanda sedan med senap och vinäger.
-
Häll i olja, droppe för droppe, under tiden som du fortsätter att mixa. Efter ett litet tag kan du fortsätta med en fin stråle och fortsätta mixa.
-
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser (4 pers)
-
2 msk finhackad färsk dill
-
2 msk strösocker
-
2 msk klassisk svensk senap
-
1 msk dijonsenap
-
2 msk vitvinsvinäger
-
1,5 dl solrosolja
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till
hovmästarsås