Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Helstekt kyckling

Helstekt kyckling är en tidlös favorit som garanterat mättar och behagar med sitt saftiga kött, djupa smaker och den krispiga stekytan.

En rustik festrätt som fyller köket med härliga dofter

Helstekt kyckling är en rätt som äts över hela världen med recept som ofta är en reflektion av sin kulturs historia, geografi och tillgängliga ingredienser. I Indien är tandoorikyckling en populär variant av helstekt kyckling, där kycklingen marineras i en blandning av yoghurt och kryddor innan den rostas i en cylindrisk lerugn. I Thailand marineras hel kyckling i en blandning av citrongräs, vitlök, ingefära och fisksås innan den grillas hel. Vårt recept på helstekt kyckling bygger på den franska varianten, poulet rôti, med krispigt skinn och en smak av vitlök, örter och citron. För en extra krispig stekyta kan du pensla kycklingen med lite olivolja under de sista 15 minuterna av stekningen.

Det finns flera anledningar till varför det kan vara en bra idé att steka kyckling hel i ugnen. Tillagning blir jämn och smakerna får tid att tränga in i köttet ordentligt. En helstekt kyckling, direkt från ugnen, kan också vara en ganska imponerande syn på middagsbordet. Ytterligare en anledning att satsa på helstekt kyckling är att det oftast är mer ekonomiskt att köpa hela kycklingar än till exempel kycklingbröst.

I Frankrike är det vanligt att servera helstekt kyckling med rostade rotgrönsaker och en enkel sallad. Använd gärna skyn i ugnsformen som bas för en sås.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 °C.

  2. Tvätta kycklingen noggrant och torka den med hushållspapper.

  3. Blanda hälften av smöret, persilja, 1 msk timjan, salt och peppar till en slät smet.

  4. Lyft försiktigt upp kycklingskinnet och tryck in smörsmeten mellan kött och skinn.

  5. Gnid in det som är kvar av smörsmeten över kycklingen.

  6. Blanda resten av smöret vitlök, salt, peppar, 1 msk timjan och citronsaft. Fördela blandningen inuti kycklingen.

  7. Bind ihop benen med ett kökssnöre.

  8. Lägg kycklingen i en ugnsform och placera citronskivorna runt den.

  9. Stek kycklingen i ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter, eller tills den är genomstekt. Du kan kontrollera om kycklingen är klar genom att sticka en termometer i den tjockaste delen av låret. Den inre temperaturen ska vara 75 °C.

  10. Låt kycklingen vila i ugnen i 10 minuter innan servering.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 hel kyckling (cirka 1,5 kg)

  • 100 g smör, rumsvarmt

  • 2 msk finhackad persilja

  • 3 msk finhackad timjan

  • 6 finhackade vitlöksklyftor

  • Salt och svartpeppar efter smak

  • 1 citron, skuren i skivor

  • Saft från 1 citron

Vin som passar till  helstekt kyckling

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept