Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Gumbo

En traditionell gumbo är en tjock och fyllig gryta med en roux som bas.

Gumbo är ett lyckat exempel på cross cooking

Gumbo är en kryddig gryta vars rötter kan spåras tillbaka till Louisiana, USA, där flera olika kulturer har bidragit till dess sammansatta smakprofil. De afrikanska slavarna introducerade olika grönsaker, rötter och tillagningstekniker, medan fransmännen bidrog med rätter som jambalaya och roux, en mörkfärgad redning som är grunden i gumbo. Ordet “gumbo” tros komma från det afrikanska ordet “kimbo” eller “kimbou”, som betyder okra. Okra är en grönsak som ofta används i gumbo. 

I Louisiana betraktas Gumbo som en av regionens signaturrätter, därifrån har den spridit sig vidare. Många gumbo-recept inkluderar skaldjur, ofta krabba, kräftor, räkor eller ostron. Korv och kyckling är andra vanliga ingredienser i gumbo. 

Ta tid på dig så får du en gumbo med fantastiskt djup i smaken

För att lyckas med gumbo krävs tålamod och kärlek till matlagning. En fin roux är nyckeln till en bra gumbo, och den bör brynas långsamt för att utveckla en djup smak. Det är också viktigt att använda färska ingredienser och att balansera de olika smakerna. En bra gumbo ska vara kryddig men också fyllig och komplex.

Gumbo serveras traditionellt med ris eller bröd. En hemgjord “hot sauce” eller en klick crème fraiche passar också mycket bra till.

En traditionell gumbo är en tjock och fyllig gryta med en roux som bas.

Gumbo är ett lyckat exempel på cross cooking

Gumbo är en kryddig gryta vars rötter kan spåras tillbaka till Louisiana, USA, där flera olika kulturer har bidragit till dess sammansatta smakprofil. De afrikanska slavarna introducerade olika grönsaker, rötter och tillagningstekniker, medan fransmännen bidrog med rätter som jambalaya och roux, en mörkfärgad redning som är grunden i gumbo. Ordet “gumbo” tros komma från det afrikanska ordet “kimbo” eller “kimbou”, som betyder okra. Okra är en grönsak som ofta används i gumbo. 

I Louisiana betraktas Gumbo som en av regionens signaturrätter, därifrån har den spridit sig vidare. Många gumbo-recept inkluderar skaldjur, ofta krabba, kräftor, räkor eller ostron. Korv och kyckling är andra vanliga ingredienser i gumbo. 

Ta tid på dig så får du en gumbo med fantastiskt djup i smaken

För att lyckas med gumbo krävs tålamod och kärlek till matlagning. En fin roux är nyckeln till en bra gumbo, och den bör brynas långsamt för att utveckla en djup smak. Det är också viktigt att använda färska ingredienser och att balansera de olika smakerna. En bra gumbo ska vara kryddig men också fyllig och komplex.

Gumbo serveras traditionellt med ris eller bröd. En hemgjord “hot sauce” eller en klick crème fraiche passar också mycket bra till.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 °C.

  2. Gnid in kycklingen med kreolsk kryddblandning och lägg den i en smord ugnsform. 

  3. Grilla i ugnen i 1 timme. Ös skyn i formen över kycklingen någon gång under tillagningen.

  4. Plocka bort köttet när kycklingen har svalnat.

  5. Värm olja i en stor kastrull och bryn tomatpurén under omrörning. Tillsätt lök, selleri, morot och lagerblad och fräs tills löken är mjuk. Lägg i kycklingskrovet och häll över vattnet. Koka under lock i minst 1 timme. Sila buljongen och fortsätt koka men utan lock, tills en halv liter vätska återstår.

  6. Hetta upp olja i en gryta och tillsätt lök och vitlök. Fräs under omrörning några minuter och lägg sedan i chili, paprika och selleri. Fortsätt fräsa i 5 minuter och lägg sedan i korv, tomater, buljong och kryddor. Låt det puttra på låg värme i minst 2 timmar.

  7. Gör roux (redning) genom att blanda mjölet med smält ghee. Rör om på medelvärme tills blandningen blivit ljusbrun och använd den sedan till att reda gumbon. 

  8. Lägg i kycklingen och tillaga i 10 minuter.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 hel färsk kyckling 

  • 2 msk kreolsk kryddblandning

  • 25 g smör

  • Cirka 150 g kycklingskrov (motsvarar ungefär skrovet från en hel kyckling)

  • 1 dl neutral olja

  • 1 morot, skuren i små bitar

  • 50 g rotselleri grovt hackad

  • 2 gula lökar, grovt hackade

  • 2 lagerblad

  • 2 msk tomatpuré

  • 1,5 liter vatten

  • Gumbo

  • 3 msk ghee (klarnat smör)

  • 3 msk vetemjöl 

  • 5 gula lökar, skurna i klyftor

  • 4 selleristjälkar, skivade

  • 10 vitlöksklyftor, skivade

  • 3 röda paprikor utan kärnor, hackade

  • 3 röda chilifrukter, urkärnade och hackade

  • 500 g kryddstark korv

  • 0,5 liter kycklingbuljong

  • 2 burkar hela konserverade tomater

  • 1 msk torkad oregano

  • 1 msk timjan

  • 2 lagerblad

  • 2 msk kreolsk kryddblandning

  • 2 dl hackad persilja

Vin som passar till  gumbo

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept