Grönpepparsås är en tidlös klassiker med en tydlig och sofistikerad smakprofil.
Grönpepparsås är svårslaget till rött kött
Grönpepparsås är en klassisk fransk sås, känd för sin distinkta smak. Grönpeppar är omogna bär från pepparplantan, som antingen torkats eller bevarats i lake. Jämfört med svartpeppar är grönpeppar något mildare, men smakprofilen är också mer komplex med en viss syrlighet. Grönpepparsås serveras traditionellt till kötträtter som biff, fågel och vilt. Den passar även till grillade grönsaker och potatisrätter. Pepparstek är den rätt som de flesta förknippar med grönpepparsås.
Cognac och rödvin ger karaktär åt vår grönpepparsås
Förutom peppar ser man många olika ingredienser i recept på grönpepparsås. Vi har valt att dela ett recept med grädde, cognac och en liten skvätt rött vin, men det går att ersätta grädde och cognac med whisky och crème fraiche. Senap kan också användas. Det viktiga är att balansera smakerna väl och ge dem lite tid att utvecklas medan såsen puttrar. Om du inte har tid att låta såsen reducera ner till önskad tjocklek kan du reda den med lite majsstärkelse eller vetemjöl.
Vår recept börjar med att du stekt en rejäl bit kött och har smakämnen från den kvar i pannan. Om du inte gjort det kan du ändå följa receptet som det är.
Gör så här
-
Efter att du tagit upp köttbiten ur pannan, höj värmen och tillsätt olivolja och sedan schalottenlök när oljan blivit varm. Stek tills den mjuknar och får lite färg, i cirka 2–3 minuter.
-
Häll i kalvfond och koka upp. Se till att ingenting bränner fast i botten. Låt koka tills vätskan reducerats till omkring 0,6 dl, det tar cirka 10 minuter.
-
Tillsätt grädde, cognac, rött vin och grönpepparkorn. Låt koka tills såsen tjocknar något, cirka 3 minuter. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar.
-
Servera direkt.
Ingredienser (4–6 pers)
-
1 msk olivolja
-
3 msk finhackad schalottenlök
-
2,5 dl kalvfond
-
1 dl vispgrädde
-
0,5 dl cognac
-
2 msk rött vin med hög syra (kan bytas ut mot rödvinsvinäger)
-
2 msk gröna pepparkorn i marinad, avrunna
-
1 nypa färsk timjan, hackad
-
Salt och svartpeppar efter smak
Vin som passar till biff med grönpepparsås
Châteauneuf-du-Pape
Nebbiolo
Röd bourgogne