Gremolata är en klassisk italiensk kryddblandning som kan ge en extra dimension till många rätter.
Enkelt recept på gremolata
Gremolata, även känd som gramolata, är en klassisk kryddblandning som traditionellt består av finhackad persilja, vitlök och rivet citronskal. Idag är det vanligt att lägga till kapris för ytterligare en smakdimension. Gremolata har sitt ursprung i det italienska köket och är särskilt förknippad med regionen Lombardiet. Dess friska och aromatiska smakprofil kommer från den syrliga citronen och den kryddiga vitlöken, vilket kompletterar den mjuka smaken av persilja och stinget från kapris. Ordet “gremolata” kommer från det italienska ordet “gremolare”, som betyder “att hacka grovt”.
Variera din gremolata
Det finns variationer av gremolata där andra citrusfrukter används och där persiljan byts ut mot någon annan färsk ört. Ingredienser som ansjovis, pecorinoost eller rostade pinjenötter kan också ingå. Genom att mixa gremolata slät med olivolja och citronjuice blir den mer som en sås.
Gremolata används ofta som ett tillbehör eller en garnityr och kan förvandla en enkel rätt till något speciellt. Den är särskilt populär som tillbehör till Ossobuco alla Milanese, ett långkok med kalvlägg, men den kan också användas för att lyfta smaken på till exempel grillat kött, stekt fisk, pasta, risotto och olika soppor.
Så lyckas du med gremolata
Att göra gremolata är enkelt och tar bara några minuter. Det är viktigt att använda färska ingredienser för att få fram de bästa smakerna. Persiljan ska vara grön och fin, vitlöken färsk, och citronen bör vara ekologisk eftersom skalet används. Gremolata bör göras precis innan den ska användas för att behålla sin fräschör och smak. För en autentisk upplevelse, använd en vass kniv för att finhacka persiljan istället för att mixa den, och se till att blanda ingredienserna väl precis innan servering.
Gör så här
-
Riv det yttersta av skalet av citronen och pressa ut saften.
-
Finhacka vitlök, persilja och kapris.
-
Blanda citronskal, citronsaft, vitlök, persilja, kapris och olivolja i en skål.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Servera direkt eller förvara i kylskåp.
Ingredienser (4 pers)
-
1 stor citron, rivet skal och saft
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1/2 dl finhackad persilja
-
1/4 dl finhackad kapris
-
1 msk olivolja
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till gremolata
Vilket vin som passar till beror förstås på vad du serverar till din gremolata. Serverar du den till en köttbit passar det utmärkt med en chianti classico. Äter du din gremolata till grillad fisk rekommenderar vi i stället en chablis.