Gnocchi är en älskad del av det italienska köket
Gnocchi, den klassiska italienska pastavarianten på ägg, mjöl och potatis, har en historia som sträcker sig tillbaka till romartiden. Ordet “gnocchi” härstammar från det italienska “nocchio”, vilket betyder “knut”. Detta beskriver träffande de små, oregelbundet formade degklumparna. De recept som används idag utvecklades på 1500-talet, när potatisen introducerades i Europa. I Italien finns det flera regionala varianter av gnocchi och rätten räknas som en av grundstenarna i det italienska köket. I till exempel Argentina, Japan, Frankrike och Polen görs också varianter av gnocchi. De har den mjuka konsistensen gemensamt med det italienska originalet.
Gnocchi kan ätas som förrätt eller som alternativ till pasta
Gnocchi serveras vanligtvis med sås, ofta på tomat och basilika. I vårt recept gör vi gnocchi med gorgonzola, vilket också är mycket vanligt. I Italien äts gnocchi ofta som förrätt eller som ett tillbehör till huvudrätten.
Gör så här
-
Skala potatisen och skär den i bitar. Koka i saltat vatten tills den är mjuk, i cirka 20 minuter. Häll av vattnet och ånga potatisen torr i en kastrull på svag värme i cirka 5 minuter.
-
Mosa potatisen med en potatisstöt eller en gaffel i en stor skål. Låt svalna något.
-
Tillsätt ägg, mjöl och parmesan i den mosade potatisen. Blanda tills en deg bildas. Om degen är för kladdig, tillsätt mer mjöl, 1 msk i taget. Om degen är för torr, tillsätt lite vatten, 1 msk i taget.
-
Dela degen i fyra delar. Rulla ut en del av degen till en cirka 2 cm tjock rulle på en lätt mjölad bänk. Skär rullen i cirka 2 cm stora bitar. Tryck lätt på varje bit med en gaffel för att skapa ett mönster. Upprepa med resten av degen.
-
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner gnocchin i det kokande vattnet och koka i cirka 2 minuter, eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt dem rinna av.
-
Värm olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt gorgonzolaosten och rör om tills den smälter. Häll i vispgrädden och låt sjuda i cirka 1 minut. Blanda ner den kokta gnocchin och valnötterna.
-
Garnera med persilja och servera genast.
Vin som passar till gnocchi:
Chardonnay från USA
Albariño
Grüner Veltliner