Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Glace au four

Glace au four är en efterrätt som består av glass och tårta toppad med maräng. 

Glace au four: en dessert med kultstatus

Glace au four har hög gastronomisk status, ofta associerad med lyx och firande. Det är inte minst en populär nyårsdessert. Ursprunget till denna rätt kan spåras tillbaka till 1800-talet där den sägs ha skapats för att fira att USA köpte Alaska av Ryssland. Rätten kallas även “baked Alaska” i Nordamerika. Sedan början av 1900-talet har efterrätten varit vanlig på exklusiva restaurangers menyer, men det går också bra att göra den eleganta efterrätten hemma.

Lyckas med glace au four

Det finns många variationer av glace au four, den kan göras med olika typer av glass och kaka och med tillägg som frukt, choklad eller nötter. För att lyckas med Glace au four hemma är det viktigt att vispa marängen till rätt konsistens och att grädda den vid rätt temperatur för att undvika att glassen smälter. För att skapa den karamelliserade ytan på marängen, som ger glace au four dess karakteristiska utseende, är det bäst om du har en gasolbrännare. Men det går att använda ugnens grillfunktion på högsta värme och någon minuts gräddning mitt i ugnen.

Glace au four är en dessert som bäst avnjuts direkt efter tillagning. Den varma marängen och den kalla glassen skapar en härlig kontrast i både temperatur och smak. Servera gärna desserten med en kula glass av samma smak som glassen i desserten. För en riktigt spektakulär presentation kan glace au four flamberas med sprit.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 °C.

  2. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och luftigt.

  3. Blanda potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten. Blanda ordentligt och häll ner sockerkakssmeten i en ugnsform.

  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Låt svalna.

  5. Lägg sockerkaksbotten på en bricka, täck den med bär och glass. Ställ sedan in den i frysen.

  6. Koka upp vatten i en kastrull. 

  7. Vispa äggvitorna hårt med en elvisp i en bunke. Placera bunken över ett vattenbad medan du fortsätter att vispa. Ha i socker och vispa tills du fått en tjock marängsmet med en temperatur på cirka 60 °C. 

  8. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa tills smeten svalnat, i cirka 2–3 minuter.

  9. Ta brickan ur frysen och täck glassen med marängsmeten. Placera ut mandelspån.

  10. Bränn marängen med gasolbrännaren tills den fått en fin färg.

  11. Servera glace au four direkt.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 krm bakpulver
  •  

    Fyllning:
    225 g färska bär

  • 8 dl glass med en smak som matchar bären
  • 30 g mandelspån
  •  

    Maräng:
    4 äggvitor

  • 2,5 dl strösocker

Vin som passar till glace au four:

Dessertvin

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept