Gino är en fest för ögat med sin kombination av färgglada frukter och bär täckta av ett krispigt täcke av vit choklad. Smakupplevelsen lever med råge upp till det maffiga visuella intrycket.
Ett modernt och enkelt sätt att fixa en minnesvärd efterrätt
Gino är en varm och krämig dessert som består av gratinerad frukt under ett täcke av vit choklad. Detta är en modern klassiker från svenska krogkök. Den enkla kombinationen av söta och syrliga frukter med len och söt choklad är en perfekt avslutning på middagen eller en mysig fika med det lilla extra. Ginos exakta ursprung är oklart, men den goda efterrätten började dyka upp på svenska menyer under 1990-talet. Den enkla tillagningen och den eleganta presentationen gjorde den snabbt populär, och gino har sedan dess behållit sin plats som en av Sveriges mest omskrivna desserter.
Med vårt recept kan du göra gino själv, och sätta din egen prägel på desserten. Gino kan varieras genom att du tillsätter kryddor som kanel eller kardemumma istället för eller tillsammans med vanilj, som vi har valt att inkludera. Du kan också välja hur mörk choklad du vill använda och, givetvis, vad det ska vara för frukt. Vårt recept inkluderar de frukter som ingår i en klassisk gino - banan, kiwi och jordgubbar.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 °C.
-
Skala och skiva bananerna och kiwin. Skiva jordgubbarna.
-
Fördela all frukt i fyra små ugnssäkra formar.
-
Riv chokladen grovt och strö den över frukten.
-
Gratinera i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills chokladen har smält och fått fin färg.
-
Servera genast, gärna med vaniljglass eller vispad grädde.
Ingredienser (4 pers)
-
2 bananer
-
2 kiwi
-
100 g jordgubbar
-
100 g vit choklad
Vin som passar till gino