Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Gambas al Pil Pil

Gambas al pil pil betyder räkor i vitlök och chili på spanska. De passar som tilltugg till kall dryck eller tillsammans med andra mindre rätter.

Enkel perfektion

Gambas al pil pil är en spansk tapasrätt som har sitt ursprung i Baskien, bland fiskare i San Sebastian. Idag serveras rätten på barer i hela Europa. Gambas al pil pil är för många en av de verkligt stora favoriterna i det spanska köket. Räkorna får en intensiv smak av att stekas tillsammans med vitlök och chili. Fräs dem försiktigt så att de behåller formen och inte blir mosiga. Det blir godast om du använder färska räkor, men det går också bra att använda räkor från frysdisken. 

Gambas al pil pil är ett bra exempel på hur du kan uppnå gastronomi på hög nivå med en rätt med få och enkla ingredienser. Du kan variera receptet genom att välja hur stark smak av chili och vitlök du vill ha och genom att lägga till fler ingredienser, som till exempel tomat och färsk persilja.

Om du serverar gambas al pil pil som huvudrätt eller förrätt passar det att servera räkorna tillsammans med bröd, spaghetti eller kokt potatis, som får suga upp smakerna från tallriken.

Gör så här

  1. Tina räkorna över natten om du använder frysta räkor till gambas al pil pil.

  2. Torka räkorna med hushållspapper och krydda dem med salt och peppar.

  3. Värm olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlök och chiliflakes och fräs i cirka 1 minut tills de är mjuka och avger en tydlig doft.

  4. Lägg räkorna i stekpannan och fräs i cirka 2 minuter per sida, eller tills de är rosa och genomstekta.

  5. Ta stekpannan från värmen och rör ned persiljan. Smaka av med salt och peppar efter behov.

  6. Servera genast med citronklyftor och bröd som kan doppas i den smakrika oljan.

Ingredienser (4 pers)

  • 400 g färska räkor, skalade och rensade

  • 6 vitlöksklyftor, skivade

  • 1 tsk chiliflakes (eller hackad färsk chili)

  • 1/2 dl olivolja

  • 1/4 dl finhackad persilja

  • Salt och nymald svartpeppar efter smak

  • Citronklyftor och bröd till servering

Vin som passar till  gambas al pil pil

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept