Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Focaccia i långpanna

Vad sägs om ett rustikt, italienskt bröd med krispig yta och mjukt innanmäte? Focaccia i långpanna är lätt att göra. Det är en matig favorit på en buffé, vid picknick eller som tillbehör till grillat, soppor eller sallader.

Focaccia i långpanna med smak från Ligurien

Focaccia är ett traditionellt italienskt bröd med ett spännande ursprung som tros gå tillbaka ända till antikens Grekland. Focaccia gjordes traditionellt på het kol och aska. Namnet härstammar från latinska “panis focaciua” som betyder eldbröd. Att göra focaccia i långpanna är perfekt om du vill baka ett klassiskt bröd på ett enkelt sätt i en vanlig ugn. Det finns flera olika varianter av focaccia i långpanna. 

Vi har utgått från det bröd man bakar i Genua i Ligurien. Denna variant har små hål som förhindrar att degen blåser upp och blir ojämn. Samtidigt exponeras mer av degen för värmen. Det ger focaccia i långpanna en krispigare yta. Toppingen kan du variera efter smak och säsong. Vår utgångspunkt är örter och svarta oliver. Välj gärna kvalitetsoliver med kärnor, men ta ur kärnorna innan du använder dem i receptet. Vill du ha ett matigare bröd kan du kombinera oliverna med ost, till exempel feta. Focaccia i långpanna serveras lämpligen nybakat men kan också frysas in.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite vatten.

  2. Tillsätt resten av vattnet samt olivolja och salt.

  3. Rör ner mjölet, lite i taget, tills du har en smidig deg. Den får inte vara för torr.

  4. Knåda ordentligt på en mjölad arbetsbänk, i ca 10 minuter.

  5. Lägg degen i en inoljad bunke, täck över med plastfolie och låt den jäsa i 1 timme eller tills degen blivit dubbelt så stor.

  6. Sätt ugnen på 225 °C.

  7. Smörj en långpanna med olivolja.

  8. Häll ut degen i långpannan och tryck ut den till en jämn rektangel.

  9. Gör gropar i degen med fingrarna. Hur djupa och stora gropar du gör är inte lika viktigt som att de blir någorlunda jämnt fördelade. 

  10. Ringla olivolja över degen och strö över flingsalt, rosmarin, timjan och grovt hackade svarta oliver.

  11. Grädda focaccian i mitten av ugnen tills den har fått färg, ca 20 minuter brukar vara lagom.

Ingredienser (4 pers)

  • 25 g färsk jäst

  • 5 dl ljummet vatten

  • 1 msk olivolja

  • Topping:

  • 1 dl olivolja

  • 300 g svarta urkärnade oliver

  • Flingsalt, rosmarin och timjan efter tycke och smak

  • 1 tsk salt

  • 11 dl vetemjöl special

Vin som passar till focaccia i långpanna

Pinot Grigio

Prosecco - en frisk och fruktig

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!