Njut av en krämig och smakrik fiskgratäng med lax och räkor, perfekt för en mysig och lättlagad middag.
Krämig fiskgratäng som är enkel att variera
Fiskgratäng är en klassiker i svenska kök, älskad för sin enkelhet, smakrikedom och mångsidighet. Historiskt sett var fiskgratäng en rätt förbehållen de mer välbärgade i Sverige, dem med tillgång till järnspis och ugn under 1800-talet. Det var en lyx som kunde avnjutas på restauranger, långt innan gemene man hade en ugn i hemmet. Med tiden har fiskgratängen utvecklats från att vara en exklusiv rätt till att bli en vardagsfavorit i många svenska hem.
Ett fiskgratängsrecept kan varieras med olika typer av fisk, skaldjur, grönsaker och såser. Torskgratäng med äggsås och grönsaker är en vardagsklassiker, men en fiskgratäng kan också göras på exklusiva råvaror som hummer, saffran och pilgrimsmusslor. Förutom sin goda smak är fiskgratäng också en nyttig måltid. Fisk är en bra källa till protein, omega-3 fettsyror och vitamin D.
Så lyckas du med fiskgratäng
Vi har valt att dela med oss av ett svenskt fiskgratängsrecept med lax, räkor och dill. Du kan också använda receptet som grund om du har annan fisk, som torsk, sej eller kolja istället för lax. I andra länder kan andra fiskarter användas. Detta visar på rättens flexibilitet och dess förmåga att integreras i olika matkulturer. Tillsätt gärna grönsaker i gratängen, till exempel broccoli, morötter eller zucchini. Servera fiskgratäng med ris, potatis eller pasta. Potatis kan också ingå som en del av gratängen, gärna i form av mos som läggs som ett lock över fisken.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Skär laxen i bitar och lägg den i en ugnsform.
-
Fräs räkorna i smör i en kastrull tills de har fått färg. Sprid sedan ut dem över fisken.
-
Tillsätt grädde, mjölk, smör, vetemjöl och vitlök i kastrullen.
-
Koka upp och låt sjuda i några minuter tills såsen tjocknar.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Häll såsen över laxen och räkorna.
-
Strö över osten och gratinera i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills osten är gyllenbrun.
-
Garnera med dill och servera genast.
Ingredienser (4 pers)
-
500 g laxfilé
-
200 g räkor
-
1 dl vispgrädde
-
1 dl mjölk
-
1 msk smör
-
1 msk vetemjöl
-
2 vitlöksklyftor, rivna
-
1 dl riven ost (välj en hårdost med god smältbarhet, till exempel cheddar)
-
Salt och peppar efter smak
-
Dill, hackad (till garnering)
Vin som passar till fiskgratäng
chablis
torrt vitt vin
torr riesling